Święta Wielkanocne tuż za rogiem, a wraz z nimi – czas rodzinnych spotkań. Na wspólnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, których wyjątkowy smak i aromat przywodzą na myśl radosne świętowanie w gronie najbliższych. Szef kuchni restauracji z polską kuchnią, Paweł Suchenek, zdradza przepisy na dania, których receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie doskonale wprowadzają w wielkanocny nastrój. Gwarantujemy, że zachwycą Twoich gości!
Wielkanoc to czas, kiedy na polskich stołach pojawiają się potrawy, których zapach i smak od razu kojarzą nam się ze świętami. Wiele z nich to kulinarne skarby, które stanowią nieodłączną część naszej kultury i tradycji. Z łatwością włączysz je do swojego świątecznego menu – wystarczy, że skorzystasz ze sprawdzonego przepisu i dobrej jakości składników.
– Kuchnia polska to prawdziwa kopalnia smaków i aromatów. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie tworzą wyjątkowe kulinarne dziedzictwo. Wśród nich znajdują się m.in. mazurki, babki czy też jajka w różnych wersjach – od malowanych po faszerowane. Każda z tych potraw ma swoją historię, symbolikę i niepowtarzalny smak. Możemy czerpać z nich mnóstwo inspiracji, eksperymentować i przenosić na własne stoły – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
Żurek wielkanocny
Składniki:
· 1,8 l wody,
· włoszczyzna do wywaru: 2 marchewki, korzeń pietruszki, seler (kawałek), średnia cebula,
· 4 suszone grzyby,
· 0,5 l zakwasu na żur,
· 500 g białej kiełbasy (najlepiej surowej),
· 250 g boczku,
· 3 ząbki czosnku,
· 50 ml słodkiej śmietany 30%,
· korzeń chrzanu (świeży lub ze słoika),
· 5 jajek,
· przyprawy: ziele angielskie (5 ziarenek), 3 liście laurowe, łyżka majeranku (suszonego lub świeżego), pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Obraną i pokrojoną włoszczyznę przełóż do wysokiego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj cebulę, suszone grzyby, boczek i kiełbasę, a także ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Zagotuj całość, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez godzinę. Po upływie tego czasu należy odcedzić wywar. Kiełbasę i boczek odłóż na bok do wystygnięcia.
Do wywaru wlej zakwas, dodaj majeranek i gotuj przez kilka minut. Na sam koniec zabiel żurek śmietaną – możesz ją wcześniej zahartować, mieszając w oddzielnym naczyniu z odrobiną gorącej zupy. Ostudzone, pokrojone mięso przełóż z powrotem do garnka, dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i chrzanem. Żurek podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Pieczeń rzymska z jajkiem
Składniki:
· 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (najlepiej z 10-15% zawartością tłuszczu),
· 3 jajka (surowe),
· 3 ząbki czosnku,
· cebula,
· 2 łyżki oleju,
· 3 łyżki bułki tartej,
· przyprawy: pół łyżeczki słodkiej papryki, świeży majeranek, łyżeczka soli, pieprz czarny.
Dodatkowo:
· 6 jajek ugotowanych na twardo.
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i zeszklij na oleju, dodając pod koniec smażenia drobno posiekany czosnek. Mięso z przyprawami, jajkami, bułką tartą i przestudzoną cebulką wyrabiaj ręcznie przez kilka minut do połączenia składników.
Do podłużnej formy (keksówki) wyłóż połowę masy i ułóż obrane jajka na środku, wzdłuż, jedno obok drugiego. Przykryj całość pozostałym mięsem, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 60 minut. Pokrojoną w plastry pieczeń serwuj w towarzystwie sosu chrzanowego.
Pascha wielkanocna
Składniki:
· 1 kg twarogu,
· 500 g białej czekolady,
· 250 g masła,
· 100 g żółtek (5 średnich jaj),
· 60 g oleju,
· 170 g cukru pudru,
· łyżka cukru waniliowego,
· 50 g bakalii (dowolnych),
· 100 g rodzynek (namoczonych wcześniej w amaretto),
· 50 g posiekanych migdałów,
· kandyzowana skórka z pomarańczy,
· liofilizowane maliny.
Sposób przygotowania:
Wyjmij wszystkie potrzebne składniki z lodówki i pozwól im się ogrzać – powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem – pudrem i waniliowym – ubij na puszystą masę, do której stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Zawartość połącz z twarogiem za pomocą miksera. Do otrzymanej masy serowej dołóż bakalie, migdały, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj całość.
Masę przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą (może być gaza) i odstaw do lodówki na 12 godzin lub całą noc. Przed podaniem deseru roztop w naczyniu białą czekoladę z olejem. Polej nią paschę i zanim zastygnie, obsyp liofilizowanymi owocami.
Babka wielkanocna
Składniki:
· 4 jajka w temperaturze pokojowej (najlepiej z rolnictwa ekologicznego),
· 200 g masła (lub oleju roślinnego),
· szklanka cukru,
· szklanka mąki pszennej tortowej,
· ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
· laska wanilii (lub łyżka cukru wanilinowego),
· łyżeczka proszku do pieczenia,
· skórka i sok z jednej cytryny,
· masło i bułka tarta do posmarowania formy.
Rozpocznij od roztopienia w rondelku masła, do którego dodaj sok i skórkę z cytryny. W międzyczasie ubij jajka z cukrem i ziarenkami wanilii na gęstą, puszystą masę. Ważne, aby jaja nie były zimne – dobrze jest wyciągnąć je wcześniej z lodówki, żeby nabrały odpowiedniej temperatury. W oddzielnej misce przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszaj. Suche składniki delikatnie połącz z ubitymi jajkami za pomocą łyżki, tak aby uzyskać gładką masę bez grudek. Na koniec do naczynia dodaj masło i ponownie mieszaj całość do połączenia składników.
Okrągłą formę z kominem posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. W wersji extra, bułkę możesz zastąpić mielonymi migdałami. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piecz przez około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Gotową babkę wystudź, ostrożnie wyciągnij z naczynia i ozdób. Doskonale sprawdzą się tutaj lukier domowej roboty, prażone płatki migdałów czy ulubione kandyzowane owoce.
Wielkanoc to okres radosnego świętowania i pysznych potraw. Najważniejsze jednak, aby delektować się nimi w gronie najbliższych i wspólnie spędzić ten świąteczny czas w miłej, rodzinnej atmosferze.
Average Rating