Przekąska na domówkę? Wytrawne muffiny z Oliwkami krojonymi czarnymi OLE! i z parmezanem – spraw kulinarną niespodziankę znajomym. Przygotuj wytrawne muffiny, które wykonasz w nieco ponad pół godziny.
Muffiny z czarnymi oliwkami OLE! i parmezanem
Składniki:
- 380g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g Czarnych oliwek krojonych OLE!
- 50g świeżo startego parmezanu
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 130g roztopionego masła
- garść liści bazylii
- po 1 łyżce posiekanego rozmarynu oraz ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, oliwkami, startym parmezanem i ziołami. W drugiej misce łączymy jajka z mlekiem. Dodajemy stopione, zimne masło. Mieszamy i dodajemy do suchej masy. Mieszamy i przekładamy do foremki na muffiny (ciasto powinno zajmować ok. 3/4 wysokości wgłębienia). Pieczemy ok 20min do suchego patyczka- nie za długo, aby muffiny nie były suche.
Average Rating