Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią

0 0

Każdy, nawet początkujący kucharz ma w swoim repertuarze danie popisowe. Taka potrawa jest prosta, ale efektowna i zawsze się udaje. Ważny jest pomysł i dobór wysokiej jakości składników. Delikatny kurczak, kremowa dynia i soczysta żurawina, podkręcone szałwią i ostrą papryczką to uczta godna… Twoich gości!

Składniki:

  • dynia piżmowa i hokkaido 1 kg
  • kurczak cały 1 szt.
  • żurawina Bakalland 100 g
  • opcjonalnie Złote owoce Bakalland 60 g
  • białe wino 100 ml
  • miód 1 łyżka
  • cebula 3 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • papryczka chilli 1 szt.
  • sól
  • pieprz
  • szałwia świeża
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju lub maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek i dodajemy listki szałwii. Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie mięso dodajemy na patelnię do delikatnie podsmażonej cebuli i dosypujemy suszone owoce żurawiny. Aby nadać potrawie delikatnej kwaskowości możemy również dodać Złote owoce. Całość podlewamy winem i krótko odparowujemy. W międzyczasie umytą i obraną dynię (dyni hokkaido nie musimy obierać) kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do kurczaka razem z miodem i pokrojoną papryczką chilli, a następnie przyprawiamy danie solą. Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Potrawę podajemy z pieczywem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Czego skóra potrzebuje jesienią?
Next post Urlop wychowawczy oraz rodzicielski – różnice i zasady korzystania