W pielęgnacji włosów, skóry i paznokci ważne są nie tylko kosmetyki, ale także odpowiedni jadłospis. Przerzedzanie się czupryny i zła kondycja cery to często sygnały niedoborów żywieniowych. Prezentujemy dziesięć składników diety, dzięki którym będą one wyglądały pięknie i zdrowoCynk
Kluczowy składnik wpływający na dobrostan skóry, włosów i paznokci. Jego niedobór ma wpływ na nadmierne przesuszenie i przerzedzanie się czupryny. Niewłaściwa dieta, uboga m. in. w cynk, może być także przyczyną łupieżu. Deficyt tego minerału w organizmie objawia się również „zwiędłą”, matową i pomarszczoną skórą oraz jej stanami zapalnymi. Sprawia on także, że paznokcie stają się łamliwe, a na ich płytkach pojawiają się białe plamy.
Źródłami cynku w diecie są owoce morza, pestki dyni i słonecznika, migdały, płatki owsiane oraz ryby. Pierwiastek ten znajduje się też w mięsie, tłustych serach typu ementaler i brie, jajkach, białej fasoli, kaszy gryczanej i czekoladzie. Można rozważyć również suplementację, np. preparatem Cynek+SR.
Białka
Aminokwasy siarkowe, z których zbudowane są białka, to podstawowy budulec włosów, skóry i paznokci. Słabe paznokcie i wypadające włosy mogą być oznaką ich niedoboru. Aby zapewnić organizmowi wystarczającą ilość białka, zaleca się jedzenie wołowiny, drobiu, owoców morza i ryb, a także jajek oraz przetworów mlecznych. Jego dobrym źródłem są też otręby pszenne, płatki owsiane, nasiona słonecznika czy siemię lniane.
Kwasy Omega-3
Dzięki nim włosy są dobrze nawodnione, paznokcie mocne i odporne na pękanie, a skóra prawidłowo odżywiona. Niedobór tych kwasów w organizmie skutkuje m.in. matowym i nieładnym wyglądem czupryny oraz podrażnieniem skóry. Bogate w kwasy Omega-3 są m. in. ryby, skorupiaki, siemię lniane, migdały, orzechy włoskie, a także oleje roślinne i awokado.
Witamina C
Pełni istotną funkcję w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Odpowiada m.in. za syntezę kolagenu, który zapewnia skórze elastyczność i zapobiega zmarszczkom. Niedobór witaminy C objawiać się może słabymi włosami, łamliwymi paznokciami, a także przebarwieniami skóry. Do produktów, które zawierają jej najwięcej należą m. in. czarne porzeczki, owoce dzikiej róży i rokitnika, cytrusy, czerwona papryka, natka pietruszki i kiwi.
Witaminy z grupy B
Są ważne dla zdrowych włosów i paznokci, a także – ładnej cery. Dla włosów najważniejsza jest witamina B5 (kwas pantotenowy) i witamina B7 (biotyna). Zbyt mała ilość witamin z grupy B w organizmie sprawia, że włosy oraz paznokcie są słabe i łamliwe, a brak biotyny nasila łojotok i prowadzi do stanów zapalnych skóry. Witaminy z grupy B znajdują się w jajkach, wątróbce, pełnoziarnistym pieczywie i otrębach, migdałach, grzybach czy szpinaku.
Krzem
Dzięki diecie bogatej w krzem, wzmocnić można włosy, skórę i paznokcie. Niedobór tego składnika grozi natomiast łamliwością paznokci i nadmiernym przerzedzaniem włosów. Źródłem krzemu jest skrzyp polny, rzodkiewka, seler, kalarepa oraz zielona i czerwona papryka.
Witamina E
Jako przeciwutleniacz neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Zwana jest witaminą młodości. Odpowiada m. in. za wzrost włosów i paznokci, a także za dobrą kondycję skóry. Jej bogatym źródłem są tłuszcze roślinne. Znaleźć ją można również w pestkach dyni i słonecznika, orzechach, migdałach, a także w natce pietruszki, papryce, szpinaku i czarnych jagodach.
Witamina A
Pomaga zachować prawidłowy stan skóry. W wyniku niedoboru witaminy A, pokrywa się ona wysypką, łuszczy się i pęka. Na kolanach, ramionach, łokciach i udach może stać się wysuszona i szorstka. Deficyt witaminy A sprawia również, że paznokcie są kruche i wolniej rosną. Łamliwe, matowe i rzadsze stają się także włosy.
Witamina A w żywności pochodzenia zwierzęcego występuje w formie retinolu i jego pochodnych (retinoidów), a roślinnego – w postaci karotenoidów, z których najważniejszą rolę odgrywa beta-karoten. Najwięcej retinoidów znajduje się w oleju, wątrobie, maśle, żółtych serach, rybach oraz żółtku jajek. Beta-karoten znajduje się w czerwonych, żółtych, pomarańczowych oraz ciemnozielonych warzywach i owocach.
Żelazo
Wpływa na kolor skóry oraz wzrost włosów i paznokci. Ten minerał niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jego niedobór – bardzo często występujący u kobiet – prowadzi do wypadania włosów, a nawet – łysienia.
Produktami bogatymi w żelazo są m. in. mięso, żółtko jajek, siemię lniane, kasza jaglana, płatki owsiane, zielone warzywa liściste i warzywa strączkowe. Należy pamiętać, że jest ono jednym z najsłabiej wchłanianych z żywności pierwiastków. Jego absorpcję z pożywienia zwiększa witamina C. Niskie przyswajanie żelaza dotyczy również farmaceutyków starszej generacji. Decydując się na suplementację, warto sięgać po nowoczesne preparaty zawierające żelazo chelatowane, np. Szelazo+SR.
Siarka
Bierze udział w syntezie keratyny, która jest budulcem skóry, włosów i paznokci. Niedobór siarki powoduje szybkie przetłuszczanie się włosów, ich osłabienie i wypadanie. Może być także przyczyną niezdrowego wyglądu skóry i paznokci. Dobrym źródłem tego pierwiastka jest kapusta, rzodkiewka, kalafior i szpinak.
Average Rating