Nie ma nic lepszego niż wspólne świętowanie – urodziny, pierwszy dzień wakacji czy letnie imprezy to doskonałe okazje do spotkań z bliskimi. Niezależnie od tego, czy organizujemy kameralne przyjęcie w domu, piknik na świeżym powietrzu lub rodzinny obiad, nieodłącznym elementem celebracji wspólnych chwil jest coś słodkiego. Wszyscy wiemy, że domowe wypieki mają niepowtarzalny smak, ale co zrobić, gdy nie jesteśmy doświadczonymi cukiernikami? Nic straconego! Zainspiruj się naszymi przepisami na proste i pyszne desery.
Letnie miesiące i piękna, słoneczna pogoda dają nam wiele powodów do radości i celebracji chwil z ważnymi dla nas osobami. Podczas wspólnego świętowania nie może zabraknąć słodkiego akcentu, który jest wręcz obowiązkowym elementem spotkań. Jeśli nie czujesz się pewnie w kuchni, nie masz się czym martwić – nie trzeba mieć dużych umiejętności, aby przygotować coś, co sprawi przyjemność Twoim bliskim. Co więcej, domowe słodkości możecie spróbować przyrządzić wspólnymi siłami. To świetny sposób, aby spędzić razem czas i stworzyć nowe, miłe wspomnienia. Najlepsze przepisy na desery od serca, które zachwycają smakiem i prostotą, wybrał Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych oraz ekspert marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery i frytkownice powietrzne.
Łaciate brownie
Pierwszą propozycją domowego wypieku, który posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości – zarówno temu większemu, jak i mniejszemu – jest brownie. W tej wersji mocno czekoladowe, wilgotne ciasto przekładamy kajmakiem – po przekrojeniu, krówka apetycznie się ciągnie i wprost rozpływa w ustach.
Składniki:
· 200 g czekolady gorzkiej,
· 5 jajek (w temperaturze pokojowej),
· 250 g masła (w temperaturze pokojowej),
· 5 jajek,
· szklanka drobnego cukru,
· szklanka mąki pszennej,
· 3 łyżki kakao,
· 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
· ½ łyżeczki soli,
· puszka kajmaku (masy krówkowej),
· szklanka mlecznych dropsów czekoladowych (lub drobno posiekanej tabliczki czekolady).
Rozpocznij od roztopienia w rondelku masła na małym ogniu. Gdy zacznie się pienić, dodaj czekoladę i mieszaj, aż nie będzie grudek. Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przesiej do średniej miseczki mąkę, kakao i sól. W innym naczyniu, na wysokich obrotach, ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo wlewaj do niej roztopioną czekoladę. Dodaj wanilię i suche składniki – mąkę, kakao, sól – i miksuj przez chwilę na niskich obrotach. Do wysmarowanej tłuszczem formy wylej ⅓ masy i wyrównaj za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki. Dokładnie wymieszaj kajmak i wyłóż ⅓ zawartości puszki na ciasto, tworząc kleksy – za pomocą widelca lub wykałaczki zrób z nich zygzaki przypominające pociągnięcia pędzlem. Krówkę równomiernie posyp dropsami i przykryj czekoladową masą. Przy wierzchniej, ostatniej warstwie, powtórz krok z kajmakiem. W piekarniku piecz ciasto przez 35-45 minut w temperaturze 170 stopni. W air fryerze rozgrzanym do 160 stopni, brownie będzie potrzebowało 25 minut. Upieczony i ostudzony wypiek pokrój w kwadraty i posyp odrobiną gruboziarnistej soli. Wilgotne, sprężyste i niesamowicie smaczne!
Ciastka w wersji extra
Kolejną słodką propozycją są miękkie ciastka w amerykańskim stylu. Słodycz czekolady, aromat wanilii i karmelu oraz smakowity dodatek słonych precelków sprawiają, że przywodzą one na myśl najpyszniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Są banalnie proste w przygotowaniu, a zapakowane w pudełko owinięte wstążką, świetnie sprawdzą się jako uroczy podarunek.
Składniki:
· 240 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej),
· 180 g brązowego cukru,
· 150 g białego cukru (można zastąpić brzozowym),
· szklanka masła orzechowego,
· szklanka mąki pszennej,
· 2 szklanki płatków owsianych,
· 2 jajka,
· 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
· po łyżeczce: proszku do pieczenia i soli,
· po szklance: pokrojonych precli (solonych), groszków z białej i gorzkiej czekolady.
Przygotowanie ciastek zacznij od zmiksowania masła z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, dodaj masło orzechowe, jajka i ekstrakt z wanilii. W oddzielnej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki powoli dodaj do maślanej masy. Na koniec, wrzuć precelki, czekoladowe dropsy i płatki owsiane, a następnie ostrożnie wymieszaj całość, tak żeby nie rozgnieść precelków. Za pomocą łyżki do lodów (lub własnymi dłońmi), odmierzaj takie same porcje ciasta, formując z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszcz każdą kulkę. Piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Korzystając z frytkownicy beztłuszczowej, ustaw timer na 8 minut, a temperaturę – na 170 stopni. Upieczone ciasteczka odstaw do całkowitego wystudzenia. Gotowe słodkości możesz ozdobić lukrem, kolorową posypką lub spakować do ozdobnego pudełka.
Muffiny à la ciasto marchewkowe
Ostatnią – ale nie mniej smakowitą propozycją – są marchewkowe babeczki przyozdobione delikatnym kremem na bazie mascarpone. Marchewka nadaje muffinom cudownej wilgotności i naturalnej słodyczy, z którymi doskonale współgrają korzenne przyprawy. Przepis sprawdzi się także w roli tortu – wystarczy upiec ciasto w okrągłej formie, przekroić na dwie części i przełożyć kremem.
Składniki:
· 2 szklanki startych marchewek,
· szklanka mąki,
· ¼ szklanki roztopionego masła,
· 3 jajka,
· ¾ szklanki brązowego cukru,
· po łyżce: proszku do pieczenia, ekstraktu z wanilii,
· po łyżeczce: cynamonu, gałki muszkatołowej,
· posiekane orzechy włoskie (wedle uznania).
Krem:
· 200g serka mascarpone (lub śmietankowego) w temperaturze pokojowej,
· 150 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej,
· szklanka cukru pudru,
· łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Rozpocznij od połączenia ze sobą w dużej misce marchewki, mąki, proszku do pieczenia, cynamonu oraz gałki muszkatołowej. W oddzielnym naczyniu ubij jajka, dodaj do nich roztopione masło, wanilię, cukier i dokładnie zmiksuj. Mokre składniki przełóż do miski z marchewką i ponownie wymieszaj, tym razem za pomocą łyżki. Napełnij foremki do muffinów masą, do ok. ¾ wysokości, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni lub air fryera ustawionego na 135 stopni. W piekarniku babeczki powinny spędzić 25-30 minut, a we frytkownicy powietrznej – 15 minut. Gdy będą się piekły, przejdź do przygotowania kremu waniliowego. Masło zmiksuj na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle mieszając. Na sam koniec, łyżka po łyżce, dołóż serek, ekstrakt z wanilii i delikatnie połącz składniki. Upieczone i przestudzone muffiny udekoruj kremem – możesz go po prostu rozsmarować na babeczkach albo użyć rękawa cukierniczego. Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi – i gotowe!
W celebrowaniu różnych okazji najcenniejszy jest czas spędzony w gronie najbliższych. Chcąc jeszcze bardziej umilić te wyjątkowe chwile, warto przygotować coś słodkiego. Ten symboliczny gest miłości i troski na pewno wywoła uśmiech na twarzy ukochanej osoby.
Average Rating