Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Swoje początki miał już w czasach azteckich, kiedy to uważany był za afrodyzjak. Na polskich stołach gości co raz częściej, głównie za sprawą mody na meksykańskie potrawy
Podstawą sosu jest awokado, do którego dodaje się limonkę i sól. Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie takiej salsy, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Dlatego poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy.
Guacamole można podać do meksykańskich dań (np. z plackami tortilla), jak również do prawie każdej innej przystawki, sałaty, owoców morza czy nachosów. Guacamole jest również doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, szczególnie grillowanych i panierowanych.
Guacamole musi być wyraziste: trochę kwaskowe i słone, a zarazem ostre. Ważne, by awakodo było dojrzałe i miękkie. W innym przypadku będzie nam bardzo trudno je zmiksować. Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do miski i rozetrzeć nożem lub widelcem, dodany później sok z limonki zapobiega zmianie koloru startego owocu. Inne składniki sieka się albo kroi i miesza z wcześniej przygotowanym awokado.
Guacamole z dodatkami
Składniki na2-4 porcje:
– 2 dojrzałe awokado
– 2 świeże zielone papryczki
– 2 dojrzałe pomidory
– 2-3 łyżki świeżej kolendry
– ½ cebuli
– 1-2 ząbków czosnku
– sok wyciśnięty z ½ cytryny
– sól
Czyścimy awokado, wyjmujemy miąższ łyżką i drobno kroimy. Bardzo drobno siekamy cebule, czosnek, kolendrę i papryczkę. Pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Wszystko delikatnie mieszamy, aby nie rozdrobnić za bardzo składników. Dodajemy sok z cytryny i pod koniec, aby sos nie ściemniał, delikatnie solimy.
KAnka
Average Rating