Wyśmienite wielkanocne serniki – poznaj przepisy
Czas czytania:3 min

Wyśmienite wielkanocne serniki – poznaj przepisy

0 0

Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które króluje na świątecznych stołach, jest sernik. Prezentujemy znakomite przepisy na serniki, które nie tylko wspaniale smakują, ale także będą prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

SERNIK Z ROSĄ

Składniki: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g masła z Piątnicy

Składniki na masę serową:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
  • ¾ szklanki cukru 
  • ½  szklanki Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 1,5 szklanki Mleka Wiejskiego z Piątnicy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Przygotuj ciasto:

  1. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone masło.
  3. Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Przygotuj masę serową:

  1. Wszystkie składniki – oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru – dokładnie wymieszaj mikserem i wlej do blaszki wyłożonej ciastem.
  2. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę.
  3. W trakcie pieczenia ubij pianę z białek i cukru.
  4. Wyjmij sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłóż ubitą pianę.
  5. Posyp równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekaj ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.

SERNIK PISTACJOWY

Składniki na spód:

  • 100 g Masła z Piątnicy
  • 130 g herbatników
  • 7 g soli w płatkach
  • 50 g pistacji

Składniki na masę serową:

  • 1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy
  • 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 8 jaj
  • 100 g cukru
  • 300 g pasty pistacjowej
  • 50 g pistacji prażonych
  • 4 łyżki wody różanej

Składniki na polewę:

  • 100 g Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 100 g białej czekolady

Składniki dekoracyjne:

  • 10 g pistacji
  • 5 g kwiatu róży

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:

  1. Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.
  2. Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.
  3. Spód schłódź w lodówce.

Przygotuj masę serową:

  1. Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.
  2. Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
  3. Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.
  4. Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.

Przygotuj polewę:

  1. Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.
  2. Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.

SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM

Składniki na spód:

  • 120 g Masła z Piątnicy
  • 240 g ciasteczek korzennych
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę serową:

  • 500 g Serka Twój Smak z Piątnicy
  • 250 g Mascarpone z Piątnicy
  • 200 g białej czekolady
  • 400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
  • 80 g miodu lipowego
  • 15 g żelatyny
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • zimna woda – do namoczenia żelatyny
  • pół szklanki wrzącej wody

Składniki dekoracyjne:

  • cynamon

Wykonanie:

Przygotuj spód ciasta:

  1. Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.
  2. Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.

Przygotuj masę serową:

  1. Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.
  2. W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.
  1. Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
  2. Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.
  3. Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.
  4. Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.
  5. Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.
  6. Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.
  7. Przed podaniem posyp obficie cynamonem.

Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post <strong>Zadbaj o okna na wiosnę</strong>
Next post Tradycyjnie albo w SPA. Wielkanoc coraz częściej poza domem