Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które króluje na świątecznych stołach, jest sernik. Prezentujemy znakomite przepisy na serniki, które nie tylko wspaniale smakują, ale także będą prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.
SERNIK Z ROSĄ
Składniki: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g masła z Piątnicy
Składniki na masę serową:
- 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki Śmietanki 30% z Piątnicy
- 1,5 szklanki Mleka Wiejskiego z Piątnicy
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Przygotuj ciasto:
- Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone masło.
- Ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.
Przygotuj masę serową:
- Wszystkie składniki – oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru – dokładnie wymieszaj mikserem i wlej do blaszki wyłożonej ciastem.
- Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 1 godzinę.
- W trakcie pieczenia ubij pianę z białek i cukru.
- Wyjmij sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłóż ubitą pianę.
- Posyp równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekaj ok. 10 minut w 180°C, nie dopuszczając do zrumienienia.
SERNIK PISTACJOWY
Składniki na spód:
- 100 g Masła z Piątnicy
- 130 g herbatników
- 7 g soli w płatkach
- 50 g pistacji
Składniki na masę serową:
- 1 kg Serka Twój Smak z Piątnicy
- 400 g Śmietanki 30% z Piątnicy
- 8 jaj
- 100 g cukru
- 300 g pasty pistacjowej
- 50 g pistacji prażonych
- 4 łyżki wody różanej
Składniki na polewę:
- 100 g Śmietanki 30% z Piątnicy
- 100 g białej czekolady
Składniki dekoracyjne:
- 10 g pistacji
- 5 g kwiatu róży
Wykonanie:
Przygotuj spód ciasta:
- Zmiksuj herbatniki z palonym masłem, pistacjami i solą.
- Przełóż masę do formy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem.
- Spód schłódź w lodówce.
Przygotuj masę serową:
- Mikserem ubij jaja z cukrem i wodą różaną na gładką, mocno napowietrzoną masę.
- Dodaj Serek Twój Smak z Piątnicy oraz Śmietankę 30% z Piątnicy. Całość ubijaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj pastę pistacjową oraz posiekane pistacje.
- Masę wylej na schłodzony spód i piecz w temperaturze 120°C przez 1 godz. 20 min, umieszczając w piekarniku miskę z wodą.
Przygotuj polewę:
- Zagotuj Śmietankę 30% z Piątnicy, a następnie zdejmij ją z ognia i stopniowo dodawaj do niej posiekaną białą czekoladę. Polewa powinna być chłodna i mieć konsystencję gęstego sosu.
- Polej sernik i ozdób ciasto posiekanymi pistacjami i kwiatami róży.
SERNIK Z CYNAMONEM I MIODEM
Składniki na spód:
- 120 g Masła z Piątnicy
- 240 g ciasteczek korzennych
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na masę serową:
- 500 g Serka Twój Smak z Piątnicy
- 250 g Mascarpone z Piątnicy
- 200 g białej czekolady
- 400 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
- 80 g miodu lipowego
- 15 g żelatyny
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- zimna woda – do namoczenia żelatyny
- pół szklanki wrzącej wody
Składniki dekoracyjne:
- cynamon
Wykonanie:
Przygotuj spód ciasta:
- Masło roztop, ciasteczka umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do nich masło i cynamon. Wymieszaj.
- Masę umieść w tortownicy o średnicy 24 cm – wyłóż nią spód i boki. Umieść w lodówce.
Przygotuj masę serową:
- Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalej połową szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Żelatyna nie musi się całkowicie rozpuścić.
- W rondelku na najmniejszym ogniu podgrzej 100 ml Śmietanki 30% z Piątnicy.
- Do gorącej Śmietanki wrzuć drobno posiekaną białą czekoladę i mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
- Nadal podgrzewając, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Serek Twój Smak z Piątnicy zmiksuj z Mascarpone z Piątnicy, miodem oraz sokiem z cytryny.
- Podgrzane wcześniej składniki wlej wolnym strumieniem do masy serowej, nie przerywając miksowania.
- Pozostałą śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.
- Wylej masę serową na schłodzony spód. Umieść w lodówce i całość schładzaj przez minimum 12 godzin.
- Przed podaniem posyp obficie cynamonem.
Do przygotowania świątecznych serników oraz pozostałych wielkanocnych dań polecamy najwyższej jakości produkty z Piątnicy!
Average Rating