Ziemniaki kulinarnie – w wyjątkowych potrawach w roli głównej
Czas czytania:4 min

Ziemniaki kulinarnie – w wyjątkowych potrawach w roli głównej

0 0

Często występują tylko jako dodatek do głównego dania, a mogą pełnić w nim rolę główną. Nasze rodzime ziemniaki to produkt o dużej wartości odżywczej i ogromnym potencjale kulinarnym. Odkrywa go na nowo dla kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” Michał Fabiszewski
– GlobalChef, podróżnik, ambasador Chef for Change, MasterChef, doradca kulinarny, ale nade wszystko szef kuchni, a także ekspert kulinarny kampanii. Specjalnie dla nas opracował autorskie przepisy na spektakularne dania, w których kartofle odgrywają pierwszoplanową rolę.

Dauphinoise z grzybami

Składniki:

– ziemniaki – 1kg

– czosnek – 2 ząbki

– śmietana kremówka – 250ml

– masło – 80g

– tarty ser dojrzewający – 150g

– oregano suszone – 4g

– gałka muszkatołowa – 5g (1 łyżeczka)

– pieczarki brązowe – 160g

– boczniaki – 160g

– sól i pieprz biały do smaku

– świeży tymianek – kilka gałązek do dekoracji

– cienko posiekana czerwona cebula – do dekoracji

– natka pietruszki – do dekoracji

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na złoto na połowie masła, doprawiając solą. Boczniaki rwiemy nieregularnie i smażymy na następnej patelni na drugiej połowie masła, również doprawiając solą. Przygotowujemy sos: do wysokiego naczynia wrzucamy czosnek, oregano, gałkę muszkatołową, biały pieprz, sól oraz śmietankę i wszystko blendujemy na gładką masę. Dno patelni żeliwnej lub formy do tarty wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwami: ziemniaki, tarty ser, ziemniaki…, i tak do wyczerpania zapasów. Po wyłożeniu wszystkich warstw, na wierzchu układamy grzyby i zalewamy wszystko powstałym sosem do dauphinoise. Przed wstawieniem do piekarnika dobrze jest tak przygotowaną zapiekankę odstawić na 2-3 godziny, aby wszystkie smaki się „zaprzyjaźniły”. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Wkładamy naszą zapiekankę do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Przez pierwsze 30 minut należy piec ją pod przykryciem z papieru do pieczenia, a na ostatnie 15 minut odsłaniamy, by nabrała pięknego złotego koloru. Dekorujemy czerwoną cebulą, świeżym tymiankiem oraz natką pietruszki.

– Tak powstała zapiekanka jest gotowym daniem, które świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad lub kolację, w domu, w pracy czy na pikniku. Można podawać ją samą, z kleksem kwaśnej śmietany lub kawałkiem bitki schabowej bądź pieczonej kaczki – mówi Michał Fabiszewski.

Ziemniaczana pakora – czyli smak orientu, który kochają Polacy

Składniki:

– ziemniaki – 400g

– cebula biała – 400g

– mąka z ciecierzycy – 300g

– kumin – 30g

– sól i pieprz – do smaku

– świeża kolendra – 50g

– świeże zielone chili – 20g (1 czubata łyżka)

– woda – 100 ml

– olej lub frytura – do smażenia

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, posuwistymi długimi ruchami, aby uzyskać długie strużki. Cebulę siekamy w piórka, chili w cieniutkie plasterki, a świeżą kolendrę siekamy niezbyt drobno. Wszystkie składniki łączymy w misce, doprawiając kuminem, solą i pieprzem. Dodajemy wodę,
a następnie dosypujemy stopniowo mąkę, mieszając aż do uzyskania plastycznej konsystencji ciasta na pizzę. Rozgrzewamy olej lub fryturę i odrywając nieregularne kawałki z powstałego ciasta, wrzucamy do głębokiego tłuszczu. Po 3-4 minutach pakora wypływa, jest złota i chrupiąca – należy ją wyłowić na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu serwujemy pakorę z ulubionym sosem lub tak – jak w oryginale – z sosem jogurtowo-miętowym.

Kapusta kartoflana, czyli kapusta bez kapusty

Składniki:

– ziemniaki – 1kg

– groch łuskany – 200g

– surowy boczek – 150g

– cebula biała – 200g

– serwatka lub sok z kiszonej kapusty – 500ml

– 3 liście laurowe

– 5 ziaren ziela angielskiego

– pieprz młotkowany – do smaku

– majeranek – 20g (1 czubata łyżka)

– kminek mielony – 5g (1 łyżeczka)

– sól – do smaku

Przygotowanie dzień przed:

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, posól, wymieszaj i zalej serwatką lub sokiem z kiszonej kapusty. Odstaw na dobę w temperaturze pokojowej. Groch namocz w wodzie i odstaw na dobę.

Przygotowanie w dzień gotowania:

Groch ugotuj do miękkości z dodatkiem kminku, soli oraz liścia laurowego i ziela angielskiego. Ziemniaki odsączamy z serwatki, płuczemy i gotujemy, aż będą al dente (na wpół twarde). Tak ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody i zalewamy ponownie serwatką, w której się moczyły przez noc, i gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy. W tym czasie smażymy boczek i cebulę pokrojone w kostkę na złoto-brązowy kolor. Gdy ziemniaki są gotowe, dodajemy odcedzony groch oraz usmażony boczek z cebulą. Doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.

– Tak przygotowane ziemniaki z grochem dają mylne wrażenie, że w potrawie znajduje się kapusta kiszona, stąd nazwa tego dania – wyjaśnia szef kuchni.

Kartoflanka – nie zupa, a sałatka z chrzanem i szczawiem

– Do sałatek najlepiej nadają się ziemniaki typu A. Są one twarde i zawierają niewiele skrobi ziemniaczanej. Po ugotowaniu łatwo je kroić w kostkę lub plastry, bo się nie rozpadają. Nie ma obawy, że się rozgotują, a ich konsystencja pozostaje zwięzła – zapewnia ekspert kulinarny.

Składniki:

– musztarda dijon – 15g (1 łyżka)

– chrzan tarty – 30g (2 łyżki)

– sok z kiszonych ogórków – 50ml

– olej rzepakowy – 100ml

– żółtko jajka – 1 szt.

– musztarda francuska – 15g (1 łyżka)

– ziemniaki – 500g

– ogórek kiszony – 150g

– cebula czerwona – 80g

– szczaw świeży – 60g

– natka pietruszki – 12g – do dekoracji (niespełna 1 łyżka)

– sól i pieprz – do smaku

Ziemniaki w mundurkach myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po wystudzeniu kroimy na ćwiartki lub kostkę. Ogórki kiszone kroimy w plasterki o grubości około 1cm. Do wysokiego naczynia wkładamy musztardę dijon, chrzan tarty, sok z kiszonych ogórków, żółtko oraz szczyptę pieprzu. Wszystko blendujemy razem na gładką masę, dolewając cienkim strumieniem olej rzepakowy. Cebulę czerwoną siekamy w cienkie piórka, odkładając kilka do dekoracji, resztę przerzucamy do miski z pokrojonymi ziemniakami i ogórkami, dodając posiekany szczaw, odkładając część do dekoracji. Do miski dokładamy powstały sos chrzanowy i wszystko delikatnie mieszamy, aby nie uszkodzić struktury ziemniaków, dodając sól do smaku. Tak przygotowaną sałatkę wykładamy na talerz lub do miski, dekorując pozostałą częścią szczawiu i cebuli oraz natką pietruszki i kleksami musztardy francuskiej.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jaki jest współczesny nauczyciel?
Next post W tych ubraniach będziesz wyglądać i czuć się świetnie bez względu na wiek i rozmiar