Naleśniki na słodko
Czas czytania:1 min

Naleśniki na słodko

0 0

Naleśniki i zupy owocowe to ulubione propozycje obiadowe dzieci. Na takie smaczne i słodkie jedzenie to nawet niejadka nie trzeba namawiać

Lato i wakacje to idealny moment na przygotowywanie naleśników i zup ze świeżych owoców. Sezon na truskawki, jagody i maliny w pełni, więc warto je wykorzystać do obiadów na słodko, które najlepiej smakują w upalne dni, kiedy nie ma się ochoty na schabowego czy rosół.

Naleśniki z truskawkami
 
Składniki:
  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki miękkiego masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 olejek waniliowy,
  • 1 szklanka świeżych pokrojonych truskawek,
  • 1 szklanka bitej śmietany,
  • olej,
Przygotowanie: Do miski kolejno dodawać mleko, mąkę, masło, cukier, jaja i olejek waniliowy, stale miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Przykryć i odstawić na godzinę. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Na usmażonym naleśniku rozprowadzić bitą śmietanę i ułożyć kawałki truskawek. Tak przygotowany naleśnik zwinąć. Dla urozmaicenia można polać czekoladą.
Placuszki z jagodami
 
Składniki:
Ciasto:
  • 32 dkg mąki
  • 32 dkg mleka
  • 10 dkg wody
  • 4 jaja
  • sól
  • cukier
  • kawałek słoniny
  • tłuszcz lub olej
    Nadzienie:
  • 50 dkg jagód
  • cukier do smaku
Przygotowanie:  Do mąki dodajemy żółtko, wodę i mleko, trzepaczką rózgową lub mikserem zarabiamy ciasto, aby nie było grudek, rozrzedzamy wodą do właściwej gęstości – ciasto powinno być płynne, jak pitny jogurt. Z białek bijemy pianę, dodajemy ją do ciasta. Gorącą patelnię smarujemy słoniną nadzianą na widelec. Nalewamy cienko ciasto, smażymy naleśniki z obu stron. Jagody myjemy, rozgotowujemy z dodatkiem cukru. Mrożone jagody miksujemy. Naleśniki składamy w kopertę, podsmażamy na maśle. Przy podaniu polewamy rozgotowanymi jagodami.
Zupa malinowa
 
Składniki:
  • 500g malin
  • szczypta kurkumy
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki nierafinowanego cukru
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • szczypta imbiruł
  • łyżka mąki ziemniaczanej

    Z mleka odlać trzy łyżki i rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować do wrzącego. Dodać szczyptę imbiru, wlać zimne mleko z mąką ziemniaczaną.  Zagotować. Odtawić do wystudzenia ( Maliny rozrobnić widelcem, dodać cukier i kurkumę. Owocową miazgę wlać do zagęszczonego mleka, dodać smietanę i wymieszać

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Kolorowe grillowanie
Next post Uwodzicielskie rzęsy