Naleśniki i zupy owocowe to ulubione propozycje obiadowe dzieci. Na takie smaczne i słodkie jedzenie to nawet niejadka nie trzeba namawiać
Lato i wakacje to idealny moment na przygotowywanie naleśników i zup ze świeżych owoców. Sezon na truskawki, jagody i maliny w pełni, więc warto je wykorzystać do obiadów na słodko, które najlepiej smakują w upalne dni, kiedy nie ma się ochoty na schabowego czy rosół.
Naleśniki z truskawkami
Składniki:
- 2 jaja,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki miękkiego masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 olejek waniliowy,
- 1 szklanka świeżych pokrojonych truskawek,
- 1 szklanka bitej śmietany,
- olej,
Przygotowanie: Do miski kolejno dodawać mleko, mąkę, masło, cukier, jaja i olejek waniliowy, stale miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Przykryć i odstawić na godzinę. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Na usmażonym naleśniku rozprowadzić bitą śmietanę i ułożyć kawałki truskawek. Tak przygotowany naleśnik zwinąć. Dla urozmaicenia można polać czekoladą.
Placuszki z jagodami
Składniki:
Ciasto:
- 32 dkg mąki
- 32 dkg mleka
- 10 dkg wody
- 4 jaja
- sól
- cukier
- kawałek słoniny
- tłuszcz lub olej
Nadzienie: - 50 dkg jagód
- cukier do smaku
Przygotowanie: Do mąki dodajemy żółtko, wodę i mleko, trzepaczką rózgową lub mikserem zarabiamy ciasto, aby nie było grudek, rozrzedzamy wodą do właściwej gęstości – ciasto powinno być płynne, jak pitny jogurt. Z białek bijemy pianę, dodajemy ją do ciasta. Gorącą patelnię smarujemy słoniną nadzianą na widelec. Nalewamy cienko ciasto, smażymy naleśniki z obu stron. Jagody myjemy, rozgotowujemy z dodatkiem cukru. Mrożone jagody miksujemy. Naleśniki składamy w kopertę, podsmażamy na maśle. Przy podaniu polewamy rozgotowanymi jagodami.
Zupa malinowa
Składniki:
- 500g malin
- szczypta kurkumy
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki nierafinowanego cukru
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- szczypta imbiruł
- łyżka mąki ziemniaczanej
Z mleka odlać trzy łyżki i rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować do wrzącego. Dodać szczyptę imbiru, wlać zimne mleko z mąką ziemniaczaną. Zagotować. Odtawić do wystudzenia ( Maliny rozrobnić widelcem, dodać cukier i kurkumę. Owocową miazgę wlać do zagęszczonego mleka, dodać smietanę i wymieszać
Average Rating