Hamburger może stać się prawdziwym daniem głównym, a standardowe dodatki typu majonez czy ketchup już dawno odeszły do lamusa.Nawet w domowych warunkach możemy przygotować pysznego burgera. Podstawą są dobre składniki, które są już tak naprawdę połową sukcesu. Wybierzmy dobrej jakości mięso, dodatki i przede wszystkim ser żółty. Przedstawiamy przepis na burgera z pieczonym łososiem i serem żółtym!
Burger z łososiem i serem żółtym
Składniki
100 gram filetu z łososia
Jedna bułka pszenna
Dwa plastry sera żółtego MSM Gouda Mońki
Plaster pomidora
Papryka
Liść sałaty rzymskiej
Pieprz, sól, czosnek granulowany
Szczypior i czarne oliwki do dekoracji
Przygotowanie
Łososia przyprawić pieprzem, solą i czosnkiem, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 15 – 20 minut. W tym czasie pokroić paprykę i pomidora. Bułkę podgrzać w piekarniku do osiągnięcia wymaganej chrupkości. Na przekrojonej bułce ułożyć liść sałaty, upieczonego łososia, ser żółty, plaster pomidora i papryki i kolejny plaster sera. Wbijamy wykałaczkę, dekorujemy oliwką i szczypiorem. Do burgera możemy dodać ulubiony sos, ketchup lub majonez.
Smacznego!
Fot. MSM Mońki
Average Rating