Jeśli lubisz spełniać się w kuchni i zachwycać domowników coraz to nowymi daniami, na niedzielne popołudnie przygotuj babeczki pomarańczowo-migdałowe z cukrem do polew marki DIAMANT. Stwórz własne, babeczkowe wariacje z elastyczną, śnieżnobiałą polewą, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut!
Babeczki pomarańczowo- migdałowe z makiem i polewą – składniki:
na babeczki:
- 80g Cukru drobnego DIAMANT
- 1 pomarańcza
- 100g mielonych migdałów
- 30g maku niebieskiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
na polewę:
- 100g Cukru do polew DIAMANT
- 10ml zimnej wody
Babeczki pomarańczowo-migdałowe z makiem i polewą – wykonanie:
Obraną ze skórki pomarańczę gotować przez około 30 minut w wodzie. Następnie opłukać, wystudzić, rozciąć i wyciągnąć pestki. Całość zmiksować na gładką pulpę. 4 większe lub 6 mniejszych żaroodpornych foremek do babeczek natłuścić, spody wyłożyć krążkami papieru do pieczenia. Ramekiny umieścić w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, wypełnionym gorącą wodą do połowy wysokości foremek. W misce wymieszać mielone migdały z cukrem drobnym DIAMANT, proszkiem do pieczenia i makiem. Jajka lekko ubić i razem z pulpą pomarańczową i połączyć z suchymi składnikami. Masę rozłożyć do foremek, wierzch wygładzić, foremki przykryć arkuszem natłuszczonego papieru do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180°C. Wyciągnąć blaszkę, odstawić na 5 minut, po czym wyciągnąć babeczki, odwracając foremki. Ściągnąć papier do pieczenia z babeczek i przygotować polewę: cukier do polew DIAMANT połączyć z wodą. Śnieżnobiałą polewą ozdobić babeczki.
Average Rating