Luty to najlepszy czas, aby bliżej przyjrzeć się afrodyzjakom. Ostrygi, trufle, czekolada czy imbir to już klasyki. Istnieją jednak mniej oczywiste propozycje, które pobudzają zmysły. Z warzyw polecamy szparagi! Przepis na Szparagi zawijane z Szynką Dojrzewającą poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą – składniki:
– 4 plastry Szynki Dojrzewającej firmy Gzella
– 8 szparagów konserwowych
– 4 plastry sera żółtego
– 2 jajka
– 3 łyżki mąki pszennej
– bułka tarta
– olej do smażenia
– 4 połówki brzoskwiń konserwowych
– 2 łyżki żurawiny ze słoika
– świeże zioła
Szparagi zawijane z szynką dojrzewającą – przygotowanie:
W plaster szynki i sera zawinąć po dwa szparagi, tak aby szynka pozostała na wierzchu. Rulony panierować w mące, jajku i bułce tartej, następnie znowu w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć zawinięte szparagi z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane szparagi można podawać z brzoskwiniami i żurawiną, udekorowane świeżymi ziołami.
Smacznego!
Average Rating