Z utęsknieniem czekamy na wiosnę, ale przed nami jeszcze miesiąc kalendarzowej zimy. Małe kulinarne smakołyki są idealne na poprawę nastroju podczas długich wieczorów. Aromatyczna, delikatnie chrupiąca pistacjowo-cynamonowa drożdżówka to oryginalny i zdrowy pomysł na małe co nieco.
Ciasto drożdżowe kojarzy nam się z dzieciństwem, domowymi wypiekami i bułeczkami jedzonymi w szkole. To zdrowe i bardzo uniwersalne ciasto, które dzięki kreatywnym pomysłom i pysznym dodatkom zyskuje zupełnie nowe oblicze! Dodając do wypieku Pistacje solone marki Siesta, w kilka chwil zmienisz tradycyjną drożdżówkę się w oryginalną przekąskę. Dodatek Cynamonu mielonego Appetita nada ciastu wyjątkowy aromat, który będzie unosić się w całym mieszkaniu. Pistacjowo-cynamonowa drożdżówka to smakowity dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Zaproś przyjaciół i wspólnie rozkoszujcie się tym wyjątkowym smakiem!
Pistacjowo – cynamonowa drożdżówka – składniki:
- 125 ml ciepłego mleka 3,2%
- 250 g mąki razowej
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta soli (najlepiej różowej soli himalajskiej)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 jajko
Pistacjowo – cynamonowa drożdżówka – przygotowanie
Przesianą mąkę wsyp do miski, następnie dodaj cukier, drobno zmieloną sól oraz pokruszone drożdże. Dolej odrobinę podgrzanego (ale nie gorącego) mleka. Delikatnie zmieszaj składniki palcami, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Do masy wlej resztę mleka, dodać szczyptę Cynamonu mielonego Appetita Domowe Sekrety, 2 łyżki oleju kokosowego i jajko. Zagnieć ciasto i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce tak, aby maksymalnie wyrosło – nawet na 1 – 1,5 godziny. W tym czasie Pistacje solone Siesta oddziel od łupinek i pokrusz. Po wyrośnięciu ciasta, dodaj do niego pistacje i powoli zamieszaj drewnianą łyżką (nie korzystaj z metalowych akcesoriów, bo drożdże opadną). Ciasto przełóż do prostokątnej foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C przez pół godziny.
Smacznego!
Average Rating