Kanapka na drugie śniadanie nie tylko uchroni przed głodem między posiłkami, przyniesie również korzyści zdrowotne. Powinna być więc nie tylko dobrze zbilansowana ale i atrakcyjna tak, by nikt nie mógł się jej oprzeć. Oto trzy wybrane super przepisy znanych mam wspierających kampanię Jem Drugie Śniadanie
DOROTA CHOTECKA – Chrupiąca kanapka od mamy na długą przerwę
Składniki:
chleb wieloziarnisty
ser żółty
szynka drobiowa
pomidor bez skórki
oliwki pokrojone na drobne krążki
rukola
margaryna
Sposób przygotowania: chleb wieloziarnisty posmarować margaryną. Ułożyć kolejno ser żółty, szynkę drobiową, pomidor, oliwki, rukolę. Przełożyć drugą kromką i delikatnie zapiec, aby kanapka była chrupiąca.
ANNA WYSZKONI – rozśpiewana kanapka z kurczakiem
Składniki:
bułka z pełnego ziarna
grillowany filet kurczaka
rukola, liście sałaty lodowej
olej rzepakowy
pomidor, papryka
Sposób przygotowania:
Bułkę po przekrojeniu smarujemy margaryną. Kładziemy liście sałaty, na której układamy kolejno pokrojony w plastry filet kurczaka z papryką i pomidorem. Na koniec przykrywamy rukolą, którą skrapiamy olejem rzepakowym. Bułkę zamykamy i dla ozdoby związujemy sznurkiem spożywczym.
RADA: Kurczaka najlepiej przygotować samodzielnie i grillować w domowym piekarniku.
KAMILA SZCZAWIŃSKA – kanapka prosto z wybiegu
Składniki:
pieczywo pełnoziarniste
liść sałaty rzymskiej
awokado
plasterki pomidora (oliwki)
sezam niełuskany
Sposób przygotowania:
Na pieczywo kładziemy liście sałaty, następnie rozgniecione awokado posypane sezamem niełuskanym, plasterki pomidora (opcjonalnie plasterki oliwki).
Average Rating