Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią

Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią

0 0

Serwujemy przepis na danie z wykorzystaniem jednej z popularniejszych makaronowych form, czyli penne z anchois, piniolami i bazylią. Smacznego!

 

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: dla 2 osób

Poziom trudności: łatwe

Penne z anchois, piniolami i bazylią – składniki:

  • Makaron Malma Penne Rigate N 14
  • 5 filecików anchois
  • Pęczek bazylii
  • Pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g orzeszków pinii
  • Połowa pomarańczy
  • 25 g rodzynek
  • Pół cytryny
  • Sól, pieprz

Penne z anchois, piniolami i bazylią – przygotowanie:

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Dzięki mące Amber Durum, z której tworzone są makarony Malmy, penne będzie miało idealną twardość oraz sprężystość.

Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.

Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy – wysoka jakość makaronu od Malmy gwarantuje nam idealne połączenie się wszystkich składników.

Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.

Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii. Smacznego!

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pierwsza powieść Ilony Łepkowskiej od maja w księgarniach
Next post Nadpotliwość – jak z nią wygrać?