Biała pizza domowej roboty to idealny pomysł na przyjęcie
Biała pizza – składniki:
Ciasto (2 pizze):
· 250 g mąki pszennej
· ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
· 7 g drożdży suszonych
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta) marki Olitalia
Dodatki:
· 150 g gorgonzoli
· 150 g mozzarelli
· 1/2 pęczka szparagów zielonych
· 1 słoiczek anchois
· garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena marki Serpis
· garść pomidorów koktajlowych
· bazylia (świeża)
· oliwa Extra Vergine – Trufle marki Olitalia
Biała pizza – wykonanie
1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.
2. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.
3. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).
3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.
4. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.
5. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast.
6. Wyłóż pozostałe składniki.
7. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.
8. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
9. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.
Average Rating