Biała pizza ze szparagami i anchois
Czas czytania:1 min

Biała pizza ze szparagami i anchois

0 0

Biała pizza domowej roboty to idealny pomysł na przyjęcie

Biała pizza – składniki:

Ciasto (2 pizze):

·    250 g mąki pszennej

·    ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)

·    7 g drożdży suszonych

·    1 łyżeczka soli

·    1 łyżeczka cukru

·    1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta) marki Olitalia

Dodatki:

·    150 g gorgonzoli

·    150 g mozzarelli

·    1/2 pęczka szparagów zielonych

·    1 słoiczek anchois

·    garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena marki Serpis

·    garść pomidorów koktajlowych

·    bazylia (świeża)

·    oliwa Extra Vergine – Trufle marki Olitalia

Biała pizza – wykonanie

1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.

2. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.

3. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).

3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.

4. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.

5. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast.

6. Wyłóż pozostałe składniki.

7. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.

8. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.

9. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pielęgnacja skóry latem
Next post Plażowe stylizacje