Poranne chwile i śniadanie to dla wielu z nas moment tylko dla siebie, lub wręcz odwrotnie – dla zgromadzenia przy stole całej rodziny – niezależnie od tego jak go spędzamy, zawsze powinien dać nam energię i zapewnić dobry nastrój na resztę dnia. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na kawę
Dzięki tym przepisom nauka angielskiego, przygotowania do egzaminów na studiach czy po prostu lektura ulubionej książki będzie na pewno dużo przyjemniejsza.
Przepisy na kawę – koktajl kawowo-kokosowy na bazie Cappuccino
To energetyczne śniadanie, którego przygotowanie zajmie zaledwie pięć minut. Wystarczy w ekspresie Nivona CafeRomatica 858 zaparzyć filiżankę Cappuccino, a następnie dodać do niej pół banana, mleko kokosowe i czekoladę. Wszystkie składniki zmiksować, przelać do szklanki i udekorować bitą śmietaną z uprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Przepisy na kawę – cafe Latte z ciastem kawowo-bananowym
Przygotowanie ciasta zajmie 15, a pieczenie tylko 35 minut. Ale warto poświęcić chwilę czasu, aby następny poranek rozpocząć w doskonałym humorze. Z jajek i cukru utrzyjmy kogel-mogel, do którego dodajmy masło i roztarte banany, a po wymieszaniu tych składników jeszcze pokruszoną czekoladę, proszek do pieczenia, mąkę oraz oczywiście espresso przygotowane w ekspresie Nivona CafeRomatica 858. Ciasto idealnie komponuje się o poranku z Cafe Latte.
Przepisy na kawę – orzeźwiające Cafe Americano i domowa granola
Wystarczy wymieszać w jednym naczyniu płatki górskie, żurawinę, pestki dyni i słonecznika, pokrojone migdały i orzechy laskowe, a następnie dodać sok i startą skórkę pomarańczy, miód oraz rozpuszczone masło. Rozłożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 45 minut tak, by całość się zarumieniła i lekko wysuszyła. Ta porcja wystarczy na kilka śniadań, z którymi idealnie komponować się będzie Cafe Americano z ekspresu Nivona CafeRomatica 848.
Przepisy na kawę – korzenne Cappuccino z kardamonem
Lato to doskonały czas na odrobinę egzotycznych smaków, również o poranku. Szybko i z łatwością możemy się w nim znaleźć dzięki ekspresowi ciśnieniowemu Nivona CafeRomatica 848. Wystarczy za pomocą jednego przycisku zaparzyć ulubione Cappuccino, dodać do niego białą czekoladę i wymieszać aby się rozpuściła. Na koniec dodać kardamon i pokruszone herbatniki korzenne.
Przepisy na kawę – kawa szarlotkowa na bazie Cafe Latte
To kawa, którą uwiedziemy każdą duszę i serce. Zacznijmy od przygotowania kruchego ciasta, czyli od roztarcia mąki z cukrem i małymi kawałeczkami masła. Gdy powstanie kruszonka, trzeba wbić do niej jajko i wlać mleko, a potem wyrabiać ciasto. Włóżmy je do lodówki, a po schłodzeniu podzielmy i rozwałkujmy na dwie okrągłe części. Ciasto przełóżmy nadzieniem z jabłek, masła, cukru trzcinowego, cynamonu, rodzynek oraz espresso zaparzonym w ekspresie Nivona CafeRomatica 838. Wierzch będzie wyglądał smakowicie, jeśli posmarujemy go jajkiem i posypiemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut. Pozostaje tylko przygotować Cafe Latte w ekspresie Nivona CafeRomatica 838, wymieszać z kawałkami jeszcze ciepłego jabłecznika i gotowe.
Czekoladowe Tiramisu, a do niego wyśmienite espresso
To propozycja dla tych, którzy lubią niestandardowe, słodkie początki dnia. Mascarpone mieszamy ze śmietaną, dodajemy cukier puder, a potem rozpuszczoną czekoladę. W ekspresie Nivona CafeRomatica 838 parzymy jedno Americano i moczymy w nim biszkopty. Następnie układamy je na dnie foremki, a na nich połowę przygotowanego kremu. I tak tworzymy dwie warstwy. Całość posypujemy kakao. Tiramisu osiągnie najlepszy smak po schłodzeniu w lodówce przez godzinę. Idealnie komponuje się z czarnym, mocnym espresso.
Average Rating