Pierogi lubią wszyscy! Jedni preferują farsz mięsny lub kapuściano-grzybowy, inni zajadają się ruskimi, a dzieciom smakują z serem lub owocami. Ostatnio furorę robią pierogi ze szpinakiem, kozim serem i kaszą. Tak naprawdę do zlepianego kawałka ciasta można „schować” wszystko co lubimy
Z kaszą i twarogiem
- 200 g kaszy gryczanej
- 200 g boczku wędzonego
- średnia cebula
- 6 jajek
- 100 g masła
- sól, pieprz
Kaszę ugotować na sypko. Boczek i cebulę drobno pokroić i udusić. Ugotować 4 jajka na twardo, drobno posiekać i połączyć z kaszą i cebulą. Dodać 2 surowe jajka, doprawić solą i pieprzem, wyrobić nadzienie.
Z jajkiem
- 3 jajka
- 250 g chudego boczku
- cebula
- sól, pieprz
- tłuszcz
Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Połowę boczku pokroić na skwarki i wymieszać z jajkami, doprawiajac do smaku. Następnie posiekać cebule i przesmażyć na maśle. Zrumienioną cebulę dodać do farszu i wymieszać.
Z cukinią
- dwie niewielkie cukinie
- 300-400 g mięsa drobiowego
- dwa ząbki czosnku
- zioła: mięta i rozmaryn
- ziarna kolendry
- sól, pieprz do smaku
Cukinie obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Kiedy cukinia dobrze się przesmaż przełożyć ją do osobnego naczynia. Zmielone mięso wrzucić na patelnię razem z drobno posiekanym czosnkiem, a następnie dobrze podsmażyć.
Do mięsa dodać przygotowaną wcześniej cukinię, dużą ilość suszonej mięty, kolendrę i rozmaryn. Całość przez kilka minut dusić. Na koniec razem doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ze szpinakiem
- 2 opakowania mrożonego szpinaku
- 250 g pokruszonego sera feta
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
Szpinak odmrozić w torebkach, obsączyć. Do rondla włożyć masło, szpinak, sól, pieprz i czosnek. Zagotować i zdjąć z ognia. Wbić jaja i wymieszać na gładką masę. Postawić na gaz i smażyć przez kilka minut, powoli mieszając. Do schłodzonego szpinaku dodać ser feta.
Z soczewicą
- 300 g zielonej soczewicy
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- tłuszcz
- sól, pieprz, majeranek, tymianek
Soczewicę gotować przez ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzić i niezbyt dokładnie zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklic na oleju. Dodać do soczewicy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i przyprawami. Wymieszać i dodać roztrzepane jajko.
Average Rating