Oryginalne farsze do pierogów
Czas czytania:1 min

Oryginalne farsze do pierogów

0 0

Pierogi lubią wszyscy! Jedni preferują farsz mięsny lub kapuściano-grzybowy, inni zajadają się ruskimi, a dzieciom smakują z serem lub owocami. Ostatnio furorę robią pierogi ze szpinakiem, kozim serem i kaszą. Tak naprawdę do zlepianego kawałka ciasta można „schować” wszystko co lubimy

Z kaszą i twarogiem

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g boczku wędzonego
  • średnia cebula
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Kaszę ugotować na sypko. Boczek i cebulę drobno pokroić i udusić. Ugotować 4 jajka na twardo, drobno posiekać i połączyć z kaszą i cebulą. Dodać 2 surowe jajka, doprawić solą i pieprzem, wyrobić nadzienie.

 Z jajkiem

  • 3 jajka
  • 250 g chudego boczku
  • cebula
  • sól, pieprz
  • tłuszcz

Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Połowę boczku pokroić na skwarki i wymieszać z jajkami, doprawiajac do smaku. Następnie posiekać cebule i przesmażyć na maśle. Zrumienioną cebulę dodać do farszu i wymieszać.

Z cukinią

  • dwie niewielkie cukinie
  • 300-400 g mięsa drobiowego
  • dwa ząbki czosnku
  • zioła: mięta i rozmaryn
  • ziarna kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Cukinie obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Kiedy cukinia dobrze się przesmaż przełożyć ją do osobnego naczynia. Zmielone mięso wrzucić na patelnię razem z drobno posiekanym czosnkiem, a następnie dobrze podsmażyć.

Do mięsa dodać przygotowaną wcześniej cukinię, dużą ilość suszonej mięty, kolendrę i rozmaryn. Całość przez kilka minut dusić. Na koniec razem doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ze szpinakiem

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 250 g pokruszonego sera feta
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Szpinak odmrozić w torebkach, obsączyć. Do rondla włożyć masło, szpinak, sól, pieprz i czosnek. Zagotować i zdjąć z ognia. Wbić jaja i wymieszać na gładką masę. Postawić na gaz i smażyć przez kilka minut, powoli mieszając. Do schłodzonego szpinaku dodać ser feta.

Z soczewicą

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • tłuszcz
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek

Soczewicę gotować przez ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzić i niezbyt dokładnie zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklic na oleju. Dodać do soczewicy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i przyprawami. Wymieszać i dodać roztrzepane jajko.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sposób na roladę
Next post Przypraw dania miłością