Lato, słońce, przydomowy ogródek czy nawet taras i… grill! Polacy uwielbiają ten sposób spędzania wolnego czasu. I nic w tym dziwnego – dania przyrządzone na ruszcie są smaczne, zdrowe, a zjedzone na świeżym powietrzu smakują o wiele lepiej. Jak się okazuje nie muszą to być tylko mięsne przysmaki, na grillu można przygotować również doskonałe potrawy dla wegetarian. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne szaszłyki z warzywami i żółtym serem.
Szaszłyki z warzywami i serem żółtym – składniki:
– 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
– pół młodej cukinii
– 6 średnich świeżych pieczarek
– 1 świeża kolorowa papryka
– 6-7 pomidorków koktajlowych
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– zioła prowansalskie, sól, płatki chili do smaku
Szaszłyki z warzywami i serem żółtym – wykonanie:
Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki, doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgranym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić.
Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Fot. MSM Mońki
Average Rating