Clafoutis z jagodami, czyli owoce w cieście naleśnikowym to wspaniała propozycja na wakacyjny deser i jednocześnie świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców podczas letniego przyjęcia! Do ciasta tradycyjnie wybierano wiśnie, ale równie dobrze smakują połączenia z innymi owocami. Jagody, czereśnie, wiśnie czy śliwki idealnie sprawdzą się pod pierzynką z clafoutis. Nie bój się pestek, to właśnie one nadają potrawie niezwykły smak i aromat! Mój Ulubiony przygotował wersję wzbogaconą o puszysty twarożek bez konserwantów, który jeszcze bardziej podkreśli delikatny smak tej słodkości. Pamiętaj, że clafoutis najlepiej smakuje na ciepło, lekko oprószone cukrem pudrem. Pychota!
Clafoutis z jagodami – składniki
- 200 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 250 g jagód lub borówek amerykańskich
- masło do natłuszczenia foremek
Clafoutis z jagodami – sposób przygotowania:
4 małe foremki do zapiekania lub jedną większą posmarować masłem. Twarożek, mleko, jajka, cukier i mąkę zmiksować na gładką masę, wylać do foremek, na wierzchu ułożyć owoce, zapiekać ok 20 minut w 190 stopniach C. Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.
Average Rating