Letnie menu zachwyca różnorodnością smaków, nasyconymi kolorami i lekkością. To właśnie teraz korzystamy z bogactwa sezonowych warzyw, dzięki którym możemy wyczarować wiele pysznych i zdrowych dań. Wysokie temperatury sprzyjają gotowaniu delikatnych, ale sycących zup. Szpinakowa zupa krem z kurczakiem, fetą i płatkami migdałów Siesta to kusząca propozycja zdrowego, wakacyjnego lunchu
Szpinakowa zupa krem z kurczakiem, serem feta i prażonymi migdałami
Szpinakowa zupa krem – składniki:
- 40 dag szpinaku
- 800 ml wody
- 1 bułka grahamka
- 1 pierś kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 5 dag sera feta
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- Sól
- Migdały płatki Siesta
- Pieprz czarny mielony Appetita
- Gałka muszkatołowa Appetita
Szpinakowa zupa krem – przygotowanie
Pierś kurczaka umyj i gotuj 20 minut w osolonej wodzie. Wyjmij mięso z wody i ostudź. Szpinak, szczypiorek i pietruszkę umyj i pokrój. Czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć dwa ząbki czosnku, zarumień, dodaj zieleninę i smaż 2-3 minuty. Całość przypraw, zalej wodą z gotowania mięsa i dalej gotuj przez 10 minut. Dodaj pokruszoną bułkę i zmiksuj. Pierś pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ostatni posiekany ząbek czosnku, zrumień, dodaj mięso i obsmaż. W tym czasie na suchej patelni podpraż Migdały płatki Siesta. Wlej zupę do talerzy, na każdy nałóż porcję mięsa i pokrojony w kostkę ser i posyp prażonymi migdałami.
Smacznego!
Average Rating