To nieprawda, że tylko faceci lubią piwo! Smak tego złotego trunku doceniają także kobiety. Może piją go mniej, ale za to wiedzą w jaki inny sposób można go wykorzystać w kuchniGolonka w piwie
- 2 golonki (przednie)
- kostka bulionowa
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżka miodu
- 0,5 l jasnego piwa
- łyżeczka sosu sojowego
- imbir
- kminek
- chili
- sól
Golonki oczyść, opal i włóż do niedużej ilości osolonego wrzątku z kostką rosołową (płyn powinien przykrywać golonki), dodaj obrany czosnek. Gotuj ok. 90 min, przestudź w wywarze, płyn przecedź, odparuj, a z golonek wyjmij kości. Na sos piwny wymieszaj miód, piwo, sos sojowy, imbir, chili i posiekany ząbek czosnku. Golonki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem piwnym, tak by zakrył połowę mięsa. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w temp. 180 st. C ok. 30 min, stale uzupełniając sos wywarem, aż golonki będą miękkie.
Zupa piwna
- 1,5l warzywnego bulionu
- 0,5 l jasnego piwa
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 30 dag kapusty kiszonej
- łyżka oleju
- sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany w dużym garnku olej – smażyć chwilę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać niewielką ilością bulionu. Po pięciu minutach dodać pokrojona kapustę, resztę bulionu i zioła. Gotować przez 10 minut, dodać piwo. Doprawić do smaku i gotować przez następne 10 minut.
Biała kiełbasa w piwie
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 2 cebule
- ½ l jasnego piwa
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
- cukier
Kiełbasę wrzucić do rondla i zalać piwem oraz taką samą ilością wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjąć a sod duszenia przecedzić. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mąkę i dodać ja do sosu. Doprawić do smaku octem winnym, solą, pieprzem oraz cukrem.
Kiełbasę polać sosem przed podaniem.
Żeberka w piwie
- 1 kg żeberek
- 1 szkl jasnego piwa
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka świeżego pokrajanego majeranku
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżeczka cząbru
- kilka zmiażdżonych ziaren jałowca
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotować marynatę z piwa, rozdrobnionych listków laurowych, majeranku, cząbru, rozmarynu, soli, pieprzu i jałowca. umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze porcje i dokładnie natrzeć zalewą, odstawić na dobę do lodówki. Przed upieczeniem, a po wyjęciu z marynaty posmarować mięso olejem wymieszanym z 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Żeberka wymagają sporo cierpliwości, powinno się je piec na grillu dość długo. Można je nabić na długą szpadkę, co ułatwi ich równomierne obracanie.
Average Rating