Dania z piwną nutą
Czas czytania:2 min

Dania z piwną nutą

0 0

To nieprawda, że tylko faceci lubią piwo! Smak tego złotego trunku doceniają także kobiety. Może piją go mniej, ale za to wiedzą w jaki inny sposób można go wykorzystać w kuchniGolonka w piwie

  • 2 golonki (przednie)
  • kostka bulionowa
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 l jasnego piwa
  • łyżeczka sosu sojowego
  • imbir
  • kminek
  • chili
  • sól

Golonki oczyść, opal i włóż do niedużej ilości osolonego wrzątku z kostką rosołową (płyn powinien przykrywać golonki), dodaj obrany czosnek. Gotuj ok. 90 min, przestudź w wywarze, płyn przecedź, odparuj, a z golonek wyjmij kości. Na sos piwny wymieszaj miód, piwo, sos sojowy, imbir, chili i posiekany ząbek czosnku. Golonki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem piwnym, tak by zakrył połowę mięsa. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w temp. 180 st. C ok. 30 min, stale uzupełniając sos wywarem, aż golonki będą miękkie.

Zupa piwna

  • 1,5l warzywnego bulionu
  • 0,5 l jasnego piwa
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, kminek

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany w dużym garnku olej – smażyć chwilę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać niewielką ilością bulionu. Po pięciu minutach dodać pokrojona kapustę, resztę bulionu i zioła. Gotować przez 10 minut, dodać piwo. Doprawić do smaku i gotować przez następne 10 minut.

Biała kiełbasa w piwie

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • ½ l jasnego piwa
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Kiełbasę wrzucić do rondla i zalać piwem oraz taką samą ilością wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjąć a sod duszenia przecedzić. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mąkę i dodać ja do sosu. Doprawić do smaku octem winnym, solą, pieprzem oraz cukrem.

Kiełbasę polać sosem przed podaniem.

Żeberka w piwie

  • 1 kg żeberek
  • 1 szkl jasnego piwa
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka świeżego pokrajanego majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka cząbru
  • kilka zmiażdżonych ziaren jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotować marynatę z piwa, rozdrobnionych listków laurowych, majeranku, cząbru, rozmarynu, soli, pieprzu i jałowca. umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze porcje i dokładnie natrzeć zalewą, odstawić na dobę do lodówki. Przed upieczeniem, a po wyjęciu z marynaty posmarować mięso olejem wymieszanym z 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Żeberka wymagają sporo cierpliwości, powinno się je piec na grillu dość długo. Można je nabić na długą szpadkę, co ułatwi ich równomierne obracanie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sos barbecue – to więcej niż ketuchup i sos pomidorowy
Next post Szpinak w roli głównej