Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

0 0

Jesień w polsko-włoskiej wersji – tak w skrócie można nazwać to danie. Prawdziwy włoski makaron w połączeniu z borowikami, prosto z polskiego lasu. Za sprawą śmietanki i masła danie jest delikatne, a świeży rozmaryn dba o niezwykły aromat potrawy. Całość prezentuje się pięknie i smakuje wyśmienicie – smacznego!

Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym – składniki:

– śmietana 18% „Piątnica” 250g
– Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
– makaron tagliatelle 250g
– świeże borowiki 500g
– cebula 1 średnia szt.
– mąka pszenna 1 łyżeczka
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
– sos sojowy 1 łyżeczka
– świeży rozmaryn 1 gałązka

Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym  – wykonanie:

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać. Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.
Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jesienna dieta dla urody
Next post Orzechowo – gruszkowa fantazja na chrupiącej rukoli