Lasagne – włoski smak
Czas czytania:2 min

Lasagne – włoski smak

0 0

Jej ojczyzną są Włochy. Lasagne to rodzaj makaronu w postaci dużych prostokątnych płatów makaronu. Danie serwuje się w formie zapiekanki, z mięsem, serem i sosem pomidorowym. Zwolenników wersji wegetariańskiej i na słodko również nie brakuje

Lasagne z cukinią i fetą

Ciasto na lasagne:

  • 800 g mąki
  • 150 ml wody
  • 5 jaj
  • 1.5 łyżeczki soli

Farsz;

  • 250 g sera feta
  • 1.5 kg cukinii
  • 2 duże cebule
  • 400 g płynnej śmietany 18%
  • 150 g żółtego sera
  • oliwa
  • tymianek
  • sól

Przygotuj ciasto na makaron i rozwałkuj na 3 płaty o rozmiarze swojego naczynia do zapiekanek.

Układaj kolejno warstwy na posmarowanej oliwą formie: płat lasagne, śmietana, plasterki cukinii, cebulę pokrojoną w piórka, pokruszoną fetę, tymianek, pieprz i pieprz kajeński, płat lasagne, śmietana, plasterki cukinii, cebulę pokrojoną w piórka, pokruszoną fetę, tymianek, pieprz i pieprz kajeński i znów płat lasagne. Na wierzch cebulę oraz tarty żółty ser. Piec w 200st przez około 40 minut

Lasagne z łososiem i szpinakiem

  • 9 płatów lasagne
  • 1/2 kg filetu z łososia
  • paczka (450 g) mrożonego siekanego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • cytryna
  • sos: 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3/4 l mleka
  • trochę startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Szpinak podduś na niewielkiej ilości oleju dodając rozgnieciony czosnek, szczyptę (lub dwie) świeżo startej gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Rybę pokrój na niewielkie kawałki, posól, skrop sokiem z cytryny, posyp nieco pieprzem. Z masła, mąki i mleka zrób sos beszamelowy doprawiając go solą i gałką.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż warstwę suchych płatów lasagne, posmaruj cienką warstwą sosu beszamelowego, na to nałóż połowę szpinaku i połowę ryby. Przykryj warstwą płatów lasagni i nałóż kolejną warstwę sosu, szpinaku i ryby. Przykryj ostatnią warstwą lasagne, resztą sosu i posyp tartym serem. Piecz około 40 minut w 180 st.C z tego pierwsze 30 minut pod przykryciem.

Lasagne tradycyjna lazania

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 20 dag sera parmezan
  • 1.5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • olej
  • masło
  • 30 dag pieczarek
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 sztuk płatów lasagne
  • 2 sosy pomidorowe przyprawy

Mięso, cebulę, pieczarki i czosnek usmażyć. Dolać 2 łyżki wody oraz rozrobione sosy. Gotować na małym ogniu przez 15 min. Przyrządzić sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę i mleko oraz cały czas mieszać do uzyskania jednolitej konsystecji. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, położyc płaty lasagne dodać sos mięsny, sos beszamelowy, ser żółty itd. Na koniec polać sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiekać 35 min w temp. 185 stopni.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Szpinak w roli głównej
Next post Co zamiast mięsnego kotleta?