Przez cały rok możemy cieszyć się smakiem chilijskiego słońca w postaci suszonej śliwki, która świetnie sprawdza się jako dodatek do tradycyjnych regionalnych dań oraz słodka przekąska – kiedy tylko mamy na nią ochotę. Dziś polecamy zupę dyniową z suszonymi śliwkami i morelami
Zupa dyniowa z suszonymi śliwkami i morelami – składniki
- 1 duża dynia (ok. 2 kg)
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 250 ml mleczka kokosowego
- 100 g śliwek suszonych Bakalland
- 100 g moreli suszonych Bakalland
- 75 g orzeszków pinii Bakalland
- Mały kawałek kłącza imbiru
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta chilli
Zupa dyniowa z suszonymi śliwkami i morelami – przygotowanie
Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.
Average Rating