Porcja mięsa nie musi stanowić podstawy drugiego dania. Początek wiosny to najlepsza okazja na zmiany w codziennym menu. Podpowiadamy czym można zastąpić tradycyjnego schabowego!
Kotlety sojowe
- 1 opakowanie soi
- jajko
- bułka czerstwa
- cebula
- majeranek
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Soje umyć i gotować na małym ogniu (ponieważ przy gotowaniu pieni się) aż będzie pól miękka. Po ugotowaniu ostudzić i przemielić przez maszynkę. Następnie do soi dodać jajko, zrumienioną cebulkę i namoczoną (odciśniętą od wody) bułkę, półtora łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Kotlety gryczano-owsiane z soczewicą
- szklanka kaszy gryczanej
- po pół szklanki płatków owsianych i soczewicy zielonej
- dwie cebule
- 15 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- zioła prowansalskie
- bułka tarta i otręby pszenne do panierowania
- jedno jajko
- olej do smażenia
Soczewicę zalać wrzącą wodą, pod przykryciem odstawić na godzinę. Następnie odsączyć na sicie, przepłukać i zalać szklanką świeżej wrzącej wody, gotować około 20 minut. Miękką soczewicę ponownie odsączyć na sicie. Płatki owsiane zalać kilkoma łyżkami wrzątku i trzymać na gorącej płytce 15 minut, mieszając (w razie potrzeby można w międzyczasie dolewać potrzebną ilość wody). Kaszę gryczaną zalać półtorej szklanki wrzątku i ugotować. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać również drobno pokrojone pieczarki, roztarty czosnek oraz przyprawy (według uznania i gustu, osobiście sypie dużo ziół prowansalskich, z uwagi na pieczarki sporo soli, pieprz, dodaje także bazylie oraz oregano). Wszystko razem poddusić. Przełożyć do sporej miski soczewicę, kaszę gryczaną, płatki owsiane oraz cebulkę z pieczarkami i wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki, zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w otrębach wymieszanych z bułką tartą i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Kotlety z ciecierzycy
- puszka (ok. 40 dag) ciecierzycy
- po łyżce bułki tartej i otrąb pszennych
- łyżka sosu sojowego
- jajo
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka cząbru
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- sól
- olej do smażenia
Ciecierzycę osączyć i zmiksować razem z czosnkiem i sosem sojowym. Wbić jajo, wsypać bułkę tartą, otręby, natkę i przyprawy, starannie wymieszać. Z masy uformować wałek o średnicy pięciozłotówki i pokroić go skośnie na czterocentymetrowe kawałki. Każdy obtoczyć w sezamie i usmażyć na złoto w mocno rozgrzanym tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku.
Kotlety z bobu
- 25 dag bobu
- 35 dag ziemniaków
- 25 dag półtłustego twarogu lub 10 dag bryndzy i 15 dag twarogu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- tarta bułka
- 2 jaja
- łyżka posiekanego szczypiorku
- olej do smażenia
- sól
Bób ugotować. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać. Bób z łupinką, ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, dodać sól, szczypiorek, obie mąki i jaja, dokładnie wyrobić masę. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Average Rating