Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

0 0

Jesień kojarzy się z grzybami. Polecamy na dziś przepis na zupę grzybową zabielaną z ziemniakami

Zupa grzybowa zabielana – składniki:

  • Śmietana kwaśna 18% „Piątnica” 330g
  • wywar kostno-jarzynowy 2l
  • grzyby suszone 50g
  • podgrzybek świeży lub mrożony 350g
  • kurki świeże lub mrożone 200g
  • ziemniaki 4 średnie szt.
  • cebula 2 średnie
  • olej 3 łyżki
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • natka pietruszki

Zupa grzybowa zabielana – wykonanie:

Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę  i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.

Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać  i wlać do całości.

Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Przyjęcie urodzinowe dla dzieci? Musi być fun!
Next post Jesienne paznokcie – jakie kolory wybrać w tym sezonie?