Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebkiem

Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebkiem

0 0

Chłodne dni pełne deszczu nie chcą nas opuścić na rzecz ciepłej, złotej jesieni, którą wszyscy tak kochamy. Wciąż potrzebujemy dań o właściwościach rozgrzewających. Idealnie rolę tę spełni jesienna zupa jarzynowa z chrupiącą kromką chleba.

Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebkiem – składniki:

  • 6 kromek chleba bawarskiego firmy Dan Cake
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 por (biała część)
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sos balsamiczny (do dekoracji)
  • pietruszka (do dekoracji)

Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebkiem – przygotowanie:

Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jesienne paznokcie – jakie kolory wybrać w tym sezonie?
Next post Kwas hialuronowy – zrób to sama