W Wielką Sobotę tradycyjnie przygotowujemy pokarmy do święcenia i zanosimy je w wiklinowych koszyczkach. W te święta możesz nieco zmienić tradycję i przygotować ciekawy koszyczek, wypiekając go z ciasta!
Pomysłów na dekorację świątecznego koszyczka jest wiele, sam koszyczek pozostaje najczęściej wiklinowy. Prawdziwe gospodynie domowe lubią czasem poeksperymentować i samodzielnie upiec wielkanocny koszyczek. Jak go wykonać?
Składniki: 3 jajka (jedno roztrzepane do smarowania ciasta), kg mąki, ciepła woda, szczypta soli, drut takiej długości, by wykonać giętki stelaż pod niewielki koszyczek.
Z około 1,5 metrowego drutu należy uformować stelaż przykładowego koszyka. Obręcz dolną plus rączkę.
Wszystkie składniki mieszamy na stolnicy i zagniatamy jak na makaron. W trakcie zagniatania dodajemy wody, odpowiednio tyle, aby nabierało jednolitej masy. Gdy ciasto nadaje się do formułowania należy wypleść z niego długie warkocze na obręcze, a część ciasta zostawić do wypełnienia wnętrza, jeden warkocz lub kawałek ciasta zostawić na rączkę.
Obręcz oraz wnętrze wypełniać ciastem, obłożyć ciastem rączkę. Połączyć wszystkie brzegi, tak, by nie było widaćdrutu, a całość zyska formę koszyka. Przed upieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 150 -200 st, a następnie pieczemy aż będzie rumiany i twardy.
Taki koszyk można nie tylko wykorzystać, jako miejsce na święcone pokarmy, ale także – dekorację wielkanocnego stołu, pod wędliny, słodkości i wielkanocne ozdoby.
Kosz z ciasta możemy również przygotować bez drucianego stelaża i rączki. Ciastem należy oblepić umytą i posmarowaną tłuszczem miseczką żaroodporną, gdy całość nabierze odpowiedniego kształtu jeszcze raz oblepić z zewnątrz ciastem np. w kształcie ruloników lub rwarkoczyków, po czym delikatnie zdejmować miskę. Dno koszyczka piec tak samo do uzyskania twardego i rumianego ciasta.
Average Rating