Jesień to czas na rozgrzewające, bardziej kaloryczne i pełne witamin potrawy. W codziennym menu nie powinno zatem zabraknąć zdrowych i smacznych kremów, które nie tylko rozgrzeją nas od środka, ale również wzmocnią naszą odporność. Można je przyrządzać z ulubionych warzyw, na przykład z kukurydzy i zielonego groszku. To idealny posiłek na chłodne, jesienne dni.
O niemal każdej porze roku nasz organizm ma zapotrzebowanie na inne potrawy. Jesienią, gdy pogoda na zewnątrz nas nie rozpieszcza, i gdy jesteśmy narażeni na spadek odporności, szczególnie trzeba zadbać o odpowiednią dietę. Warto, aby w codziennym, jesiennym menu pojawił się talerz ciepłego kremu. Dlaczego? Tego typu danie to zastrzyk energii dla naszego organizmu. Rozgrzewa od środka, wspomaga odporność i dostarcza dużej porcji witamin. Możemy je przygotowywać nie tylko przy pomocy surowych warzyw, ale i tych z puszki. Krem z kukurydzy czy zielonego groszku jest niezwykle smaczny, prosty w wykonaniu oraz zdrowy. Przepisy na kremy na bazie warzyw z puszki przygotowała marka Sandra.
Zupa krem z kukurydzy z grzankami – składniki:
- 2 puszki kukurydzy marki Sandra
- 1 l bulionu drobiowego
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany
- ½ łyżki słodkiej papryki
- ½ łyżki ziół prowansalskich
- ½ łyżki imbiru
- 2 bułki
- sól i pieprz
Zupa krem z kukurydzy – przygotowanie:
Do garnka dodajemy masło i odcedzoną kukurydzę, którą dusimy około 10 minut pod przykryciem. Następnie dolewamy bulion drobiowy i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie kroimy pieczywo w kostkę, posypujemy ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku około 10 minut. Następnie zwartość garnka miksujemy blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Do gotowego kremu z kukurydzy dodajemy śmietanę, sól, pieprz, paprykę oraz imbir. Całość raz jeszcze mieszamy i przed samym podaniem posypujemy grzankami z piekarnika.
Zupa krem z groszku z mozzarellą – składniki:
- 1 puszka groszku marki Sandra
- 2 średnie cebule
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1/3 soku z cytryny
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 3 łyżki jogurtu typu greckiego
- świeża pietruszka
- sól i pieprz
Zupa krem z groszku – przygotowanie:
Na rozgrzane w rondlu masło wrzucamy posiekaną cebulę oraz odcedzony groszek i smażymy około 5 minut. Następnie dolewamy gorący wywar warzywny i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Całość dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Następnie gotowy krem przyprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dekorujemy jogurtem greckim i pietruszką.
Smacznego!
Average Rating