Zupa krem na jesień
Czas czytania:1 min

Zupa krem na jesień

0 0

Jesień to czas na rozgrzewające, bardziej kaloryczne i pełne witamin potrawy. W codziennym menu nie powinno zatem zabraknąć zdrowych i smacznych kremów, które nie tylko rozgrzeją nas od środka, ale również wzmocnią naszą odporność. Można je przyrządzać z ulubionych warzyw, na przykład z kukurydzy i zielonego groszku. To idealny posiłek na chłodne, jesienne dni.
O niemal każdej porze roku nasz organizm ma zapotrzebowanie na inne potrawy. Jesienią, gdy pogoda na zewnątrz nas nie rozpieszcza, i gdy jesteśmy narażeni na spadek odporności, szczególnie trzeba zadbać o odpowiednią dietę. Warto, aby w codziennym, jesiennym menu pojawił się talerz ciepłego kremu. Dlaczego? Tego typu danie to zastrzyk energii dla naszego organizmu. Rozgrzewa od środka, wspomaga odporność i dostarcza dużej porcji witamin. Możemy je przygotowywać nie tylko przy pomocy surowych warzyw, ale i tych z puszki. Krem z kukurydzy czy zielonego groszku jest niezwykle smaczny, prosty w wykonaniu oraz zdrowy. Przepisy na kremy na bazie warzyw z puszki przygotowała marka Sandra.

Zupa krem z kukurydzy z grzankami – składniki:

  • 2 puszki kukurydzy marki Sandra
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany
  • ½ łyżki słodkiej papryki
  • ½ łyżki ziół prowansalskich
  • ½ łyżki imbiru
  • 2 bułki
  • sól i pieprz

Zupa krem z kukurydzy – przygotowanie:

Do garnka dodajemy masło i odcedzoną kukurydzę, którą dusimy około 10 minut pod przykryciem. Następnie dolewamy bulion drobiowy i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie kroimy pieczywo w kostkę, posypujemy ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku około 10 minut. Następnie zwartość garnka miksujemy blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Do gotowego kremu z kukurydzy dodajemy śmietanę, sól, pieprz, paprykę oraz imbir. Całość raz jeszcze mieszamy i przed samym podaniem posypujemy grzankami z piekarnika.

Zupa krem  z groszku z mozzarellą – składniki:

  • 1 puszka groszku marki Sandra
  • 2 średnie cebule
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 soku z cytryny
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • świeża pietruszka
  • sól i pieprz

Zupa krem z groszku – przygotowanie:

Na rozgrzane w rondlu masło wrzucamy posiekaną cebulę oraz odcedzony groszek i smażymy około 5 minut. Następnie dolewamy gorący wywar warzywny i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Całość dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Następnie gotowy krem przyprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dekorujemy jogurtem greckim i pietruszką.
Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 8 praktycznych porad, jak ochronić skórę w zimne dni
Next post Jesienne stylizacje – spódnica midi