Różne zakątki Polski charakteryzują się niepowtarzalną kulturą, tradycjami i… kuchnią. Mieszkańcy Kujaw od pokoleń zajadają się kruchymi i pulchnymi Amoniaczkami. Tradycyjne słodkie ciasteczka, przygotowywane zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia oraz na czas karnawału, ze względu na swój wyjątkowy smak goszczą w domach także na co dzień
Amoniaczki – składniki na 1,5 blachy (ok. 40 ciasteczek)
Biszkopt:
- 250 g mąki pszennej + więcej do posypania stolnicy
- 50 g miękkiego masła
- 70 g cukru białego
- 1 jajo
- szczypta soli
- Cukier wanilinowy 30 g Delecta
Zaczyn:
- 60 ml mleka letniego
- 1/2 łyżeczki amoniaku
Do przełożenia:
- Kajmak o smaku tradycyjnym 460g Bakalland
Amoniaczki – sposób przygotowania:
1. Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, a amoniak wymieszaj z chłodnym mlekiem. Do miski dodaj po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i wymieszaj. Dodaj stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli. Uformuj gładkie ciasto i odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki.
2. Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawaj różne kształty.
3. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 7 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Posmaruj ciasteczka Kajmakiem o smaku tradycyjnym i poskładaj ze sobą.
Average Rating