Zatem jeśli chcemy podbić kubki smakowe naszych gości, warto przygotować coś z włoskiego repertuaru, jak chociażby penne z pesto rosso picante. By potrawa nabrała odpowiedniego smaku, warto postarać się o produkty dodatkowo podkreślające bukiet wybranego przez nas trunku. Prawdziwy parmezan czy suszone na słońcu pomidory dodadzą charakteru daniu i świetnie połączą się z najwyższej jakości makaronem który stanowiąc bazę potrawy, podkreśli jej włoskość. Polecamy przepis na danie Penne z pesto rosso picante
Penne z pesto rosso picante – składniki na 2 porcje:
- Makaron Malma Penne Rigate 200 g
- Pół ząbka czosnku
- Suszone pomidory w oleju 100 g
- Parmezan 100 g
- Orzeszki pinii 20 g
- Chili pepperoni ¼
- Sól, cukier, pieprz
- Oliwa z oliwek
Penne z pesto rosso picante – przygotowanie:
Do misy blendera wkładamy pomidory, tarty parmezan, czosnek, chili i orzeszki. Dodajemy odrobinę oliwy i miksujemy na pastę, po czym doprawiamy solą cukrem ii pieprzem.
Makaron gotujemy według wskazówek producenta, po czym odcedzamy odlewamy i jeszcze gorący, mieszamy z pesto i odrobiną pozostałej wody.
Nakładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Average Rating