Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały się one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały następny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały się również naturalną ozdobą w naszym domu w te najpiękniejsze święta.
Polska tradycja nadaje darom natury szczególną symbolikę. Ich obecność w domu, to nieodłączny element świąt. Są nie tylko urozmaiceniem potraw, ale mogą stać się również ozdobą domu. Orzechy i suszone owoce, ułożone w ozdobnych misach, przyozdobione gałązką świerku, będą oryginalnym stroikiem. Rodzynki, suszona żurawina, migdały w dekoracyjnej misie – doskonale sprawdzają się jako ozdoba na świątecznym stole, ale oczywiście nadadzą również wyjątkowego smaku pieczonym ciastom. Dlaczego są one tak ważnym elementem Świąt?
Miód i bakalie
Połączenie bakalii i miodu jest bardzo popularne w świątecznych potrawach. Według tradycji mają one symbolizować słodycz życia i wszystko, to co jest w nim najlepsze. Ten smaczny duet miał zapewniać domownikom miłość, szczęście i dostatek przez cały następny rok. Dlatego tak, często miód i bakalie stają się składnikami świątecznych ciast. Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć suszonych owoców w postaci kompotu z suszu, piernika z suszonymi śliwkami, czy ciasteczka z migdałami i orzechami włoskimi.
Kompot z suszu
Przygotowanie kompotu z suszu, to bardzo stara tradycja, z czasem niemalże wyparta przez pojawiające się na wigilijnych stołach egzotyczne pomarańcze i mandarynki. Dawniej kompotowi z
suszu przypisywano magiczne właściwości. Zawarte w nim suszone śliwki miały zapewniać długowieczność i odpędzać złe moce, jabłka były symbolem miłości i pokoju, a suszone figi, daktyle i rodzynki miały zapewniać szczęście. Dziś kompot z suszu wraca do łask, przede wszystkim ze względu na swoje walory zdrowotne. Zawarte w kompocie suszone owoce są doskonałym elementem regeneracyjnym dla naszego organizmu, przede wszystkim zawierają mnóstwo błonnika.
Drogocenna moc maku i zbóż
Wśród tradycyjnych dań te najpopularniejsze to: kutia i kluski z makiem, a niekwestionowanym królem świątecznych ciast jest makowiec. Dlaczego mak jest tak popularnym składnikiem świątecznych dań? Odpowiedź jest prosta: wszystkie ziarna są symbolem dostatku i powodzenia, symbolizują urodzaj i plony, które zbierane były latem. Według tradycji, jeśli gospodyni zapomniała przygotować potrawy, w których jednym ze składników jest mak, mogło przyciągnąć to niepowodzenie. Ziarnom zbóż i maku, przypisywano życiodajną moc. Dodatkowo mak według tradycji miał zapewniać spokojny sen i odrodzenie.
Bakalie – orzechy
Orzechy niemal od zawsze obecne były na świątecznym stole. Ich symbolika jest bowiem znacząca, miały zapewniać mądrość i pozwalać w zdobywaniu wiedzy. Uchodziły również za symbol szczęścia i dostatku. Dodatkowo symbolizowały tajemnicę, która odzwierciedlała się w skorupkach orzechów. Migdały były alegorią nadziei i nowego życia, orzech włoski mądrości, natomiast laskowy – płodności, tajemnicy i pieniędzy.
Average Rating