Prezentujemy przepis na oryginalny i pyszny pasztet dyniowy z kurczakiem zagrodowym. Prosty w przygotowaniu pasztet będzie doskonale komponować się z chrupiącym pieczywem i tradycyjnymi sałatkami. Z dodatkiem rozgrzewającej dyni i aromatycznego rozmarynu, pasztet zachwyci wszystkich wyjątkowym smakiem, stając się prawdziwym hitem
Pasztet dyniowy z Kurczakiem Zagrodowym – składniki:
- 500 g dyni, pokrojonej na kawałki
- 500 g piersi Kurczaka Zagrodowego
- 1 jajo
- 2 łyżki kaszy manny
- sól i pieprz
- oliwa
- kilka gałązek rozmarynu
- bułka tarta do formy
- masło do formy
Pasztet dyniowy z Kurczakiem Zagrodowym – sposób przygotowania:
Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy solą, pieprzem, listkami z gałązki rozmarynu i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 190 st. C (lub do miękkości). Miękką dynię oddzielamy od skórki i mielimy z piersią, następnie mieszamy z jajkiem, kaszą, doprawiamy masę solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką foremki, wygładzamy wierzch i na środku wzdłuż układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C.
Average Rating