Ponadczasowe koktajlowe klasyki na karnawał
Czas czytania:1 min

Ponadczasowe koktajlowe klasyki na karnawał

0 0

Tegoroczny karnawał należy do najdłuższych w ostatnich latach i potrwa aż do 28 lutego! Ten czas trzeba i warto wypełnić… np. koktajlowymi klasykami. Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński poleca proste, klasyczne kompozycje na karnawał oraz przypomina: pij odpowiedzialnie!

Koktajle na karnawał – Krwawa Mary

Słynny pikantny koktajl na bazie soku pomidorowego, który zaskarbił sobie miejsce w menu brunchowym i nie tylko!

Składniki:

  • 50 ml Ketel One Vodka
  • 90 ml soku pomidorowego
  • 20 ml wytrawnego sherry
  • 8 kropli tabasco
  • 4 krople sosu Worcestershire
  • 2 szczypty soli
  • Odrobina zmielonego czarnego pieprzu
  • Garnish: sól, pieprz, gałązka selera naciowego

 

Wszystkie składniki koktajlu wraz z kostkami lodu umieść w shakerze lub w słoiku z nakrętką. Zamiast wstrząsać, mieszaj Krwawą Mary przez kołysanie naczyniem. Krawędź wysokiej szklanki zanurz w mieszance soli i grubo zmielonego pieprzu. Wypełnij szklankę kostkami lodu, przelej koktajl przez sitko i ozdób gałązką selera naciowego.

Wskazówka: Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak koktajlu, przed jego przygotowaniem umieść w shakerze kilka plasterków żółtej papryki i rozgnieć je.

Koktajle na karnawał – Negroni

Charakterystyczne, gorzko-słodkie Negroni przeżywa obecnie swój renesans, zarówno w lokalach, jak i w domach, gdzie podawane jest często jako aperitif, najlepiej przed kolacją.

Składniki:

  • 25 ml Tanqueray London Dry Gin
  • 25 ml słodkiego wermutu
  • 25 ml Campari
  • Garnish: skórka z pomarańczy (zest)

Wypełnij szklankę kostkami lodu, wlej wszystkie składniki koktajlu i prawie gotowe! Na koniec przy pomocy obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z pomarańczy, skręć ją bezpośrednio nad szklanką i ozdób koktajl. Pamiętaj, że zest używamy nie tylko ze względów estetycznych – skręcenie skórki powoduje także uwolnienie olejków aromatycznych.

Koktajle na karnawał – Espresso Martini

O tym, że kawa lubi procenty nie trzeba nikogo przekonywać. Daje kopa energetycznego, a odrobina cukru stwarza dodatkową przyjemność dla kubków smakowych.

Składniki:

  • 50 ml Ketel One Vodka
  • 45 ml kawy espresso
  • 15 ml syrop cukrowy
  • Garnish: 2-3 ziarnka kawy

Wszystkie składniki koktajlu zmieszaj razem z kostkami lodu w shakerze. Przelej przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Ozdób ziarenkami kawy dla kontrastu z jasną pianką na powierzchni koktajlu.

Wskazówki: Przed przygotowaniem koktajlu umieść filiżankę z espresso na kilka minut w lodówce dla zwiększenia efektu pianki. Syrop cukrowy możesz kupić albo przygotować samodzielnie, rozpuszczając biały cukier we wrzątku w proporcji 1:1 (np. szklanka do szklanki).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post W tym sezonie na ulicach zagości modny połysk!
Next post 3 części ciała, które najszybciej zdradzą Twój wiek