Hity z kalafiora
Czas czytania:1 min

Hity z kalafiora

0 0

Kalafior – tani sposób na szybki wakacyjny obiad, nie tylko dla wegan

Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem

  • 1 kalafior (0,5 kg)
  • 2-3 pomidory
  • 2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
  • 5 dag oliwek bez pestek
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
  • cukier
  • sól i pieprz

Sos:

  • 0,5 szklanki majonezu
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier
  • sól i pieprz

Kalafior oczyścić, opłukać i ugotować na półmiękko (około 8-10 minut) w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, a następnie wyjąć, osączyć, ostudzić i podzielić na cząstki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, wymieszać z kalafiorem i fasolką, osączoną z zalewy. Posolić i popieprzyć. Przełożyć do salaterki. Na tej warstwie sałatki położyć rozdrobionego tuńczyka i posypać oliwkami pokrojonymi w paseczki (kilka całych oliwek odłożyć do dekoracji).

Sos:

Składniki sosu wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Polać sosem i udekorować całymi oliwkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Zupa kalafiorowa-krem

  • kalafior
  • 3-4 pory
  • średnia cebula
  • masło
  • kostka rosołowa
  • śmietana
  • pęczek koperku
  • cytryna

Białe części pora oraz cebulę należy posiekać i w garnku podsmażyć na maśle aż się „zeszklą”.

Następnie dorzucić kalafiora rozdrobnionego/pociętego na małe różyczki, dolać trochę wody – nie musi przykrywać całego kalafiora.Dodać posiakane jasnozielone częsci porów – ale tylko takie, całkowicie ciemne należy odrzucić.Dodać koperek, z pęczka zostawić trochę do późniejszego posypania zupy.

Dodać kostkę rosołową.Gotować do miękkości warzyw, nastepnie przetrzeć przez sitko i zabielić śmietaną.

Posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny.

Zapiekanka z kalafiorem i szynką

  • 1 kalafior
  • 50 g szynki wędzonej
  • 100 makaronu muszelki
  • 50 g sera pleśniowego
  • 20 g sera parmezan

Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej wody, gotować 3 minuty i odsączyć. Szynkę pokroić w paseczki. W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron, kalafior i szynkę, posypać pokruszonym serem pleśniowym i parmezanem. Wstawić do nagrzanego do 200º C piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sojowa tortilla
Next post Przebojowe dania z fasolki szparagowej