Kalafior – tani sposób na szybki wakacyjny obiad, nie tylko dla wegan
Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem
- 1 kalafior (0,5 kg)
- 2-3 pomidory
- 2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
- 5 dag oliwek bez pestek
- 1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
- cukier
- sól i pieprz
Sos:
- 0,5 szklanki majonezu
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier
- sól i pieprz
Kalafior oczyścić, opłukać i ugotować na półmiękko (około 8-10 minut) w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, a następnie wyjąć, osączyć, ostudzić i podzielić na cząstki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, wymieszać z kalafiorem i fasolką, osączoną z zalewy. Posolić i popieprzyć. Przełożyć do salaterki. Na tej warstwie sałatki położyć rozdrobionego tuńczyka i posypać oliwkami pokrojonymi w paseczki (kilka całych oliwek odłożyć do dekoracji).
Sos:
Składniki sosu wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Polać sosem i udekorować całymi oliwkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Zupa kalafiorowa-krem
- kalafior
- 3-4 pory
- średnia cebula
- masło
- kostka rosołowa
- śmietana
- pęczek koperku
- cytryna
Białe części pora oraz cebulę należy posiekać i w garnku podsmażyć na maśle aż się „zeszklą”.
Następnie dorzucić kalafiora rozdrobnionego/pociętego na małe różyczki, dolać trochę wody – nie musi przykrywać całego kalafiora.Dodać posiakane jasnozielone częsci porów – ale tylko takie, całkowicie ciemne należy odrzucić.Dodać koperek, z pęczka zostawić trochę do późniejszego posypania zupy.
Dodać kostkę rosołową.Gotować do miękkości warzyw, nastepnie przetrzeć przez sitko i zabielić śmietaną.
Posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny.
Zapiekanka z kalafiorem i szynką
- 1 kalafior
- 50 g szynki wędzonej
- 100 makaronu muszelki
- 50 g sera pleśniowego
- 20 g sera parmezan
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej wody, gotować 3 minuty i odsączyć. Szynkę pokroić w paseczki. W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron, kalafior i szynkę, posypać pokruszonym serem pleśniowym i parmezanem. Wstawić do nagrzanego do 200º C piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.
Average Rating