Karnawałowe menu na bazie herbaty
Czas czytania:2 min

Karnawałowe menu na bazie herbaty

0 0

Karnawał w pełni. Wielu z nas chce zaskoczyć swoich gości perfekcyjnie przygotowanym przyjęciem. Dobra muzyka i idealnie dobrane dekoracje to jednak nie wszystko – podstawą jest ciekawe menu. Doskonałym pomysłem jest stworzenie nietuzinkowych przepisów z dodatkiem magicznego składnika – eksperci Ahmad Tea London polecają herbatę. Przedstawiają przepisy na mus herbaciany, owsiane ciasteczka oraz pyszny poncz

Karnawałowe menu

Mus herbaciany

Składniki na 6 porcji:

  • 2 ½ łyżki herbaty liściastej Earl Grey Ahmad Tea
  • 1 ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 2 tabliczki drobno posiekanej mlecznej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 białka dużych jaj
  • Sól
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Zaparzyć 1 ½ liści herbaty w ¼ szklanki wrzącej wody. Parzyć przed 4 minuty, a następnie odcedzić liście herbaty. Liście wyrzucić, a potrzebny w dalszej części przepisu napar odstawić. W międzyczasie w małym rondelku zagotować śmietankę. Dodać do niej pozostałe liście herbaty, wymieszać i odstawić do zaparzenia na około 40 minut. Po tym czasie odcedzić liście herbaty, przykryć śmietankę i chłodzić w lodówce przez 2 godziny. Następnie miskę odporną na ciepło ustawić na rondlu z gotującą się wodą (dno miski nie powinno dotykać wody). W misce wymieszać kakao, czekoladę, szczyptę soli oraz zaparzoną w wodzie i śmietance herbatę. Gotować cały czas mieszając, aż czekolada i kakao się stopią, a mieszanka osiągnę gładką konsystencję. Wtedy zdjąć miskę z garnka i studzić jej zawartość przez około 10 minut. Z białek jaj ubić pianę mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubitą w ten sposób pianę powoli dodawać do czekoladowej mieszanki, cały czas mieszając, aż stanie się jednolita. Tak przygotowany mus rozłożyć na 6 miseczek, przykryć folią i chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Owsiane ciasteczka:

Składniki:

  • 30 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki liści herbacianych Darjeeling Ahmad Tea London

Przygotowanie:

Do pojemnika wsyp płatki oraz liście herbaciane i dokładnie zblenduj. Na czystym stole lub stolnicy umieść wszystkie składniki: pokrojone na małe kawałki masło trzymane wcześniej w temperaturze pokojowej, płatki owsiane, cukier, białko i żółtko jajka oraz zblendowane składniki. Następnie dokładnie zagnieć i włóż je do lodówki zapakowane w foliowy woreczek na 45 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wykrawaj z niego dowolne kształty, np. koła, za pomocą szklanki. Ciasteczka rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz przez ok. 12 min, aż się zarumienią.

Poncz alkoholowy z dodatkiem herbaty

Składniki:

  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 1 mała pomarańcza
  • 700 ml białego wina
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 2 torebki herbaty Mango Magic Ahmad Tea London
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Zaparz dwie saszetki herbaty Mango Magic Ahmad Tea London. Pozostaw do ostygnięcia i wlej do dużej, szklanej miski. Następnie wrzuć do niej pokrojoną na cienkie plasterki i obraną ze skórki cytrynę, limonkę oraz pomarańczę. Wrzuć suszoną żurawinę. Dodaj przyprawy i wlej 700 ml schłodzonego białego wina. Dodaj kostki lodu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Olejki eteryczne – dlaczego warto je stosować?
Next post Fakty i mity o podkładach