Bakłażan z sezonu na sezon zyskuje coraz więcej sympatyków. Bakłażanowe smakołyki są łatwe do przygotowania więc jedzmy je jak najczęściej latem. Najpopularnijszym daniem jest faszerowany bakłażan. Czym wypełniać warzywne łódki?
Bakłażan faszerowany kaszą kuskus
- 2 bakłażany
- 1 mała papryka żółta, czerowa
- pół małej cukinii
- pół kubka kaszy kuskus
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- tarty żółty ser (np. gouda)
- sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, świeży rozmaryn, słodka papryka w proszku,
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek do smażenia
- łyżka masła
Bakłażany przekroić na pół, wykroić miąższ, pokroić go drobno, przełożyć do sita, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i odstawić na kilka minut. Połówki bakłażanów również posypać solą i skropić cytryną, odłożyć na bok. W międzyczasie nastawić kuskus i posiekać drobno paprykę i cukinię. Rozgrzać oliwę i smażyć przez kilka minut paprykę, cukinię i miąższ bakłażana, doprawić, dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany kuskus, wszystko wymieszać. Farszem napełnić połówki bakłażana i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 25 minut. 10-15 minut przed końcem pieczenia posypać bakłażany tartym serem żółtym.
Bakłażan nadziewny warzywami
- 1 bakłażan
- 1 pomidor
- 20 dag pieczarek
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek
- 1/2 puszki kukurydzy
- żółty ser do posypania
- sól, pieprz
Bakłażan umyć, przeciąć wzdłuż, nakłuć widelcem i posolić. Odstawić na pół godziny, aby wypłynął gorzki sok. Następnie wydrążyć go tak, aby nie naruszyć skórki. Sporządzić farsz: cebulę i pieczarki pokroić, smażyć na oliwie około 5 minut. Dodać posiekany miąższ bakłażana, pokrojony pomidor oraz kukurydzę. Dalej dusić pod przykryciem 5-8 minut. Przyprawić do smaku. Połówki bakłażana nadziewać farszem, posypać startym serem i wstawić do gorącego piekarnika na pół godziny.
Bakłażan faszerowany serem
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 250 g twarogu
- 100 g tartego żółtego sera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki świeżo posiekanych ziół
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Bakłażany dokładnie umyć, odciąć zielone ogonki. Przekroić wzdłuż na połówki i z każdej z nich wydrążyć miąższ i pestki. Skropić obficie sokiem z cytryny i ułożyć na grillu na natłuszczonej tacce, skórką do góry. Piec przez około 15 minut. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże i suszone zioła, mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połówki bakłażana napełnić farszem i ponownie ułożyć na grillu, tym razem skórką do dołu. Piec przez około 10 minut. Następnie posypać żółtym serem i piec przez około 5 minut.
Bakłażan z mięsem mielonym
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 25 dag mięsa mielonego ( może być mieszane wieprzowo-wołowe, lub drobiowe )
- 5 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
- 1 kostka bulionu Knorra ( drobiowy, lub cielęcy )
- 1 pomidor
- olej słonecznikowy
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku ( roztarty jak majeranek )
- 2 łyżki magi
- sól
- 4 łyżki utartego sera Chedar
Bakłażan przekroić na pół wzdłuż . Wydrążyć środki . Posolić i zostawić na 30 minut by sól ,, wyciągnęła ,, goryczkę .Zlać sok ,a bakłażana opłukać wodą , osuszyć , posmarować olejem . Cebulę usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Pomidora pokroić w drobną kostkę . Płatki ryżowe ugotować na gęsto na 1,5 szklanki wody z 1 kostką bulionową . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pomidora, 1 łyżkę oleju, pieprz, lubczyk, oregano, majeranek, sos sojowy. Nadziać połówki bakłażana . Ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania . Piec 45-60 minut ( zależnie od wielkości bakłażana )w piekarniku w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie bakłażana posypać serem i zapiec aż ser się zarumieni.
Average Rating