Wakacje z papryką
Czas czytania:2 min

Wakacje z papryką

0 0

Stragany uginają się pod ciężarem papryki. Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie! Dań z papryki jest wiele – my proponujemy 3 sprawdzone, a zarazem najprostsze!

Faszerowana papryka

  • 4 średnie papryki kolor dowolny (u mnie jest to żółta i zielona )
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • pół szklanki zielonego groszku (może być podgotowany świeży lub z puszki)
  • pół szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • starty ser mozzarella
  • pół kostki rosołowej
  • oliwa

przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku,szałwia suszona, oregano, tymianek suszony

Trzy papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Cebulę, pieczarki oraz jedną paprykę pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć na oliwie. Ugotowany groszek rozgnieść widelcem i dodać do podsmażonych składników. Do farszu wrzucić również ugotowany ryż, czosnek, 2 łyżki startej mozzarelli oraz przyprawy tkj. Wszystkie składniki wymieszać .Tak przygotowanym farszem nadziewamy paprykę.

Sos pomidorowy:

Zagotować półtorej szklanki wody wrzucić rosołek a następnie ponad ¾ szklanki koncentratu pomidorowego. Dodać ząbek czosnku i przyprawy : pieprz , ostrą paprykę, suszoną szałwie, oregano. Zagotować i dolać ok.2 łyżki śmietany. Zestawić z palnika.

Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy a następnie wypełnione farszem papryki. Na wierzch każdej papryki układamy startą mozzarellę. Pieczemy w około 180-190 stopniach przez 30 minut.

Leczo

  • 20-25 dag boczku
  • 20-30 dag kiełbasy
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 6 pomidorów
  • 1 kg kolorowej papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 1-2 marchewki
  • 30 dag pieczarek
  • 3-4 ząbki czosnku.
  • puszka przecieru pomidorowego

przyprawy (papryka słodka i ostra, sól, pieprz, zioła)

Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, następnie obieramy ze skórki, (ew. zastępujemy pomidorami z puszki).

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i dokładnie płuczemy. Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i razem z papryką kroimy w paski.

Do garnka wlewamy olej i wrzucamy boczek. Chwilę smażymy, dokładamy cebulę, następnie kiełbasę. Po około 10 minutach dokładamy pieczarki i całość smażymy do zeszklenia. Teraz wrzucamy obrane pomidory, paprykę, cukinię, marchew, czosnek i dolewamy około 1/2 szklanki wody. Wszystko dusimy do miękkości około 30-40 minut.Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Jeżeli dodajemy zioła to polecam bazylię i oregano. Podajemy z pieczywem, ryżem lub grubym makaronem (np.rurki, kolanka, świderki).

Pikantna sałatka z papryki

  • 2 czerwone papryki,
  • pół puszki kukurydzy,
  • pół puszki groszku,
  • majonez,
  • łyżeczka przyprawy do warzyw,
  • 2 łyżeczki mielonej papryka słodkiej,
  • pół łyżeczki mielonej papryka ostrej.

Papryki kroimy w drobną kostkę, dodajemy kukurydzę, groszek i majonez. Sałatkę obficie doprawiamy.

Zupa – krem z papryki

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 strąk papryki żółtej świeżej
  • 1/2 papryki czerwonej, pieczonej
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej (dałam węgierską, wędzoną)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • ok. 2,5-3 szkl. wywaru jarzynowego (bez kapusty)
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • posiekany koperek do przybrania
  • do smaku: sól

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę żółtą umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło lub olej, wsypać paprykę w proszku, rozmieszać, dodać cebulkę, zeszklić, dodać paprykę żółtą, chili i ziemniaki, zalać wywarem jarzynowym, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać połowę papryki pieczonej, śmietankę i zmiksować. Doprawić solą. Podawać gorącą, przybraną koperkiem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Czym faszerować bakłażana?
Next post Blondynka w Himalajach – recenzja