Stragany uginają się pod ciężarem papryki. Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie! Dań z papryki jest wiele – my proponujemy 3 sprawdzone, a zarazem najprostsze!
Faszerowana papryka
- 4 średnie papryki kolor dowolny (u mnie jest to żółta i zielona )
- 5 dużych pieczarek
- 1 cebula
- pół szklanki zielonego groszku (może być podgotowany świeży lub z puszki)
- pół szklanki ryżu ugotowanego na sypko
- koncentrat pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- starty ser mozzarella
- pół kostki rosołowej
- oliwa
przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku,szałwia suszona, oregano, tymianek suszony
Trzy papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Cebulę, pieczarki oraz jedną paprykę pokroić w kostkę i oddzielnie podsmażyć na oliwie. Ugotowany groszek rozgnieść widelcem i dodać do podsmażonych składników. Do farszu wrzucić również ugotowany ryż, czosnek, 2 łyżki startej mozzarelli oraz przyprawy tkj. Wszystkie składniki wymieszać .Tak przygotowanym farszem nadziewamy paprykę.
Sos pomidorowy:
Zagotować półtorej szklanki wody wrzucić rosołek a następnie ponad ¾ szklanki koncentratu pomidorowego. Dodać ząbek czosnku i przyprawy : pieprz , ostrą paprykę, suszoną szałwie, oregano. Zagotować i dolać ok.2 łyżki śmietany. Zestawić z palnika.
Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy a następnie wypełnione farszem papryki. Na wierzch każdej papryki układamy startą mozzarellę. Pieczemy w około 180-190 stopniach przez 30 minut.
Leczo
- 20-25 dag boczku
- 20-30 dag kiełbasy
- 3-4 łyżki oleju
- 2 duże cebule
- 6 pomidorów
- 1 kg kolorowej papryki
- 1 średnia cukinia
- 1-2 marchewki
- 30 dag pieczarek
- 3-4 ząbki czosnku.
- puszka przecieru pomidorowego
przyprawy (papryka słodka i ostra, sól, pieprz, zioła)
Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, następnie obieramy ze skórki, (ew. zastępujemy pomidorami z puszki).
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i dokładnie płuczemy. Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i razem z papryką kroimy w paski.
Do garnka wlewamy olej i wrzucamy boczek. Chwilę smażymy, dokładamy cebulę, następnie kiełbasę. Po około 10 minutach dokładamy pieczarki i całość smażymy do zeszklenia. Teraz wrzucamy obrane pomidory, paprykę, cukinię, marchew, czosnek i dolewamy około 1/2 szklanki wody. Wszystko dusimy do miękkości około 30-40 minut.Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Jeżeli dodajemy zioła to polecam bazylię i oregano. Podajemy z pieczywem, ryżem lub grubym makaronem (np.rurki, kolanka, świderki).
Pikantna sałatka z papryki
- 2 czerwone papryki,
- pół puszki kukurydzy,
- pół puszki groszku,
- majonez,
- łyżeczka przyprawy do warzyw,
- 2 łyżeczki mielonej papryka słodkiej,
- pół łyżeczki mielonej papryka ostrej.
Papryki kroimy w drobną kostkę, dodajemy kukurydzę, groszek i majonez. Sałatkę obficie doprawiamy.
Zupa – krem z papryki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 strąk papryki żółtej świeżej
- 1/2 papryki czerwonej, pieczonej
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej (dałam węgierską, wędzoną)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła lub oliwy
- ok. 2,5-3 szkl. wywaru jarzynowego (bez kapusty)
- kilka łyżek słodkiej śmietanki
- posiekany koperek do przybrania
- do smaku: sól
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę żółtą umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło lub olej, wsypać paprykę w proszku, rozmieszać, dodać cebulkę, zeszklić, dodać paprykę żółtą, chili i ziemniaki, zalać wywarem jarzynowym, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać połowę papryki pieczonej, śmietankę i zmiksować. Doprawić solą. Podawać gorącą, przybraną koperkiem.
Average Rating