Jesienna aura jest sprzymierzeńcem każdego kto lubi spędzać czas w domowym zaciszu, w towarzystwie ulubionej książki oraz filiżanki aromatycznej herbaty. Inną alternatywą spędzania długich wieczorów jest zamiana ulubionego fotela z kocykiem na przytulną kuchnię, w której możemy przygotowywać smaczne, sycące oraz ciepłe potrawy dla swoich przyjaciół oraz domowników
Warzywne, mięsne zapiekanki czy gorące zupy z pewnością rozgrzeją nasze kubki smakowe i będą wyborną ucztą dla oczu i zmysłów. Potrawy możemy urozmaicić szczyptą orientu, która wprowadzi nas w klimat egzotycznych podróży. Jak to zrobić? Oto propozycje:
Zupa pomidorowa z nutką orientu
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 1/2kg świeżych pomidorów)
- cebula drobno pokrojona
- 4 ząbki czosnku
- kostka bulionu i 200ml wrzątku lub 200ml rosołu drobiowego
- natka pietruszki
- śmietanka kremowa
- 1 łyżka oliwy
- sos sojowy Kikkoman
- pieprz lub chilli
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić na drobno i zeszklić na patelni razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Lekko poddusić, nie przyrumienić. Dodać pomidory świeże lub z puszki . Podgotować na małym ogniu ok. 25 minut. Całość zmiksować w blenderze. Zalać wcześniej przygotowanym rosołem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku sosem sojowym. Rozlać na talerze dekorując śmietanką.
Grillowany łosoś w marynacie sojowej:
Składniki:
- 3 dzwonki z łososia
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki razem, odstawić na pół godziny aż aromat połączy się ze sobą. Za pomocą pędzelka posmarować rybę marynatą przygotowaną na bazie sosu sojowego Kikkoman. Piec na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony co jakiś czas polewając sosem.
Average Rating