Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj smakowych maseł i past kanapkowych. To prosty trik na wprowadzenie w codzienne menu nowych smaków. Potrzebujesz kilku podstawowych składników i szczypty aromatycznych ziół: koperku, czosnku, bazylii, natkę pietruszki. Pomysłów na niebanalne smarowidła jest całe mnóstwo. Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jak odmienić smak kanapek.
Pasty kanapkowe – przepisy
Masło czosnkowe ze szpinakiem
Składniki
- 200g masła
- 70g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego np. marki Kamis
- pieprz czarny mielony np. marki Kamis
- sól
Sposób przygotowania
Do miękkiego masła dodaj szpinak – świeży lub odciśnięty mrożony. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dopraw czosnkiem, pieprzem i solą. Z przygotowanej masy uformuj walec, zawiń go w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Masło podawaj z ulubionym pieczywem.
Pasta z fasoli
Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- Sól
- Mix przypraw np. marki Kamis
- 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- chili
- kminek
- majeranek
Sposób przygotowania
Fasolę zmiksuj z koncentratem pomidorowym i olejem. Dodaj drobno posiekaną, podsmażoną na złoty kolor cebulę. Dopraw kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Average Rating