Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową
Czas czytania:1 min

Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową

0 0

Krem z polskiego buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową Olitalia to prosty pomysł na szybką przystawkę

Krem z buraka z kleksem śmietanowym – składniki:

  • 0,8-1kg małych, buraków
  • pół główki czosnku
  • 0,7-1l wywaru warzywnego (najlepiej na listku laurowym i zielu angielskim)
  • 1/3 opakowania włoszczyzny
  • małe jabłko (opcjonalnie: pół łyżeczki cukru, opcjonalnie: pół łyżeczki soku z cytryn sycylijskich LiMMi)
  •  2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
  • sól morska do doprawienia
  • śmietana gęsta,
  • świeży tymianek – opakowanie świeżych malin – Oliwa smakowa Extra Vergine Olitalia z bazylią

Krem z buraka z kleksem śmietanowym – wykonanie:

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C. Kiedy ostygną, obieramy je i kroimy w grube plastry.

Pokrojoną włoszczyznę wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażamy 5 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszamy kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparowało sok. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla, włączamy większą moc płyty i smażymy minutę ciągle mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat smażonego czosnku.

Podlewamy włoszczyznę wywarem, dodajemy pokrojone buraki, zagotowujemy. Doprawiamy solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem. Dodajemy opakowanie malin i gotujemy aż się rozpadną. Na końcu zupę należy zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek oraz wszelkich zabrudzeń .

Do miseczki rozlewamy krem, przystrajamy kleksem śmietanowym, połówkami malin, kroplami oliwy bazyliowej Olitalia oraz świeżym tymiankiem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Kombinezon na wiosnę – stylizacje
Next post Idzie wiosna – czas na peeling!