Pasta to jeden z ulubionych składników kuchni włoskiej. Włosi kochają makaron w niemal każdej postaci. Występuje on w wielu kształtach oraz wymiarach, a także ma różną twardość, rodzaj nacięcia czy odcień, przez co można dopasować go do każdej potrawy. Cannelloni, farfalle, penne – to tylko niektóre rodzaje włoskich makaronów. Jednym z najbardziej popularnych jest tagliatelle, który idealnie komponuje się z wieloma rodzajami sosów i większością dodatków
Makaron to niezbędny składnik we włoskim menu. Dzięki niemu możemy przygotować pyszne dania, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Klasycznym i najbardziej popularnym gatunkiem makaronu jest tagliatelle, który wyglądem przypomina długie, płaskie wstążki o grubości około 2 cm. Jego smak, kształt oraz wymiary sprawiają, że można wykorzystywać go do większości potraw.
Tagliatelle z groszkiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 puszka groszku marki Sandra
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml śmietany kwaśniej
- 10 suszonych pomidorów
- 2 porcje makaronu tagiatelle
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy odcedzony groszek i dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy śmietanę cały czas mieszając i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie gotujemy tagliatelle według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy groszek w śmietanie i dokładnie mieszamy go z makaronem. Danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Talerz dekorujemy startą gałką muszkatołową.
Smacznego!
Average Rating