Wielkanoc, to nie tylko czas rodzinnych spotkań przy świątecznym stole, ale również doskonały moment na przygotowanie dań z wiosenną nutą w tle. Tradycyjne wielkanocne smaki, czy może szczypta nowoczesności? Razem z pomysłami zebranymi z przepiśników babci, mamy i córki, podpowiadamy jakimi smakami najlepiej zaskoczyć gości podczas tegorocznych świąt.
Wyzwanie babci: Nadziewane babeczki jajeczno-orzechowe
Składnik (18 porcji):
- 6 jajek
- 1kg pieczarek
- Pęczek natki pietruszki
- 100g orzechów włoskich Bakalland
- 20g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebula
- Połowa cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
- Składniki na ciasto (18 porcji)
- 50g masła
- 50g mąki pszennej
- 15 g cukru pudru
- 1 żółtko
- Szczypta soli
Przepis na nadzienie
Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy je o kroimy na małe kawałki. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pieczarki, dodajemy posiekane orzechy i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie wszystkie składniki dodajemy do jajek i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Gotowy farsz przekładamy do babeczek, które dodatkowo ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.
Przepis na babeczki
Mąkę przesiewamy i dodajemy szczyptę soli, następnie dodajemy posiekane na kawałki masło i wszystkie składniki dokładnie siekamy. Następnie dodajemy cukier puder dodajemy żółtka i delikatnie wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim foremki do mini babeczek. Wyłożone ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Wyzwanie mamy: Wiosenna sałatka z buraczków i koziego sera
Składniki:
- 2 duże buraki
- 200 g sera koziego
- Pęczek pietruszki
- 100 g szpinaku
- 50 g liści botwinki
- 100 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- Zioła prowansalskie
- 2 łyżki oliwy
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Buraki dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 30 minut, gotowe odstawiamy do wychłodzenia. Do dużej miski przekładamy liście szpinaku, posiekane liście botwinki i natki pietruszki. Dodajemy rozdrobniony kozi ser i posiekane orzechy włoskie i żurawinę . Następnie dodajemy plasterki buraków. Wszystko skrapiamy oliwą i kilkoma kroplami soku z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wyzwanie córki: Ciasto marchewkowe w słoiczkach
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 200 g drobnego cukru trzcinowego
- 150 ml oleju roślinnego
- 4 duże marchewki
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 75 g orzechów pecan Bakalland
- 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 50 g wiórków kokosowych Bakalland
- 1 łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Składniki na bitą śmietanę
- 1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Przepis na ciasto
Jajka wyjmujemy z lodówki i ocieplamy w temperaturze pokojowej, następnie ubijamy je za pomocą miksera, tak aby podwoić ich objętość. Następnie dodajemy cukier i ubijamy wszystko na gładką i puszystą masę. Do masy dodajemy również olej pamiętając o tym, aby nie przestawać ubijać. Następnie dodajemy startą marchewkę, złote owoce, posiekane orzechy i wiórki kokosowe, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przesypujemy do naczynia z ubitą masą. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę, sprawdzając ciasto metodą suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki, które przekładamy do słoiczków, przekładając je na zmianę z bitą śmietaną. Górę ciasta ozdabiamy bitą śmietaną i kawałkami pokruszonego ciasta, możemy również dodać posiekane orzechy. Słoiczki wkładamy do lodówki i wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem.
Przepis na bitą śmietanę
Śmietanę schładzamy, następnie dodajemy cukier trzcinowy i wanilinowy i ubijamy wszystko za pomocą miksera, tak aby uzyskać gładką i puszystą masę. Przed podaniem gotową śmietanę schładzamy.
Average Rating