Wegetariańskie grillowanie
Czas czytania:1 min

Wegetariańskie grillowanie

0 0

Grill większości osób kojarzy się z karkówką, skrzydełkami oraz innymi, głównie mięsnymi daniami. Jeśli jednak wśród członków rodziny czy przyjaciół mamy wegetarian, warto przygotować również dla nich kilka smacznych i kolorowych propozycji. Tego rodzaju dania mogą okazać się też doskonałą alternatywą dla miłośników mięsa

Przygotowywanie wegetariańskich dań nie musi pochłaniać wiele czasu. Wystarczy kilka ulubionych warzyw i owoców, które pozwolą na przyrządzenie barwnych przysmaków. Kluczem do sukcesu są odpowiednie przyprawy, które uwydatnią smak i aromat potraw bezmięsnych.

Wege grill – owocowe szaszłyki

Odpowiednio doprawione nadadzą się nie tylko na deser, ale również jako danie główne czy dodatek do dań mięsnych. Jeśli chcemy, aby szaszłyki były bardziej treściwe, można dodać do nich sera grillowego marki Jasmeen.

Składniki:

  • Ananas
  • Truskawki
  • Kiwi
  • Jabłko
  • Karambola
  • Papaja
  • Mięta do dekoracji
  • Ocet malinowy marki Kühne

Przygotowanie:

Owoce myjemy i kroimy na cząstki. Wszystko nadziewamy na patyczki od szaszłyków i grillujemy po kilka minut z każdej strony. Po zdjęciu skrapiamy octem malinowym i ozdabiamy miętą.

Warzywa z grilla

Marynować można nie tylko mięso. Jak się okazuje warzywa, które spędzą kilka godzin w mieszance przypraw, również nabierają wyjątkowego smaku. Marynować możemy dowolne jarzyny: paprykę, pietruszkę, bataty, marchew, cukinię itp.

Składniki:

  • Cukinia
  • Papryka
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Sos barbecue marki Kühne
  • Gałązka rozmarynu
  • Gałązka bazylii

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Do miski wlewamy sos barbecue i lekko zgniecione w dłoniach zioła. Dodajemy warzywa. Marynujemy je przez 2-3 godziny. Grillujemy po kilka minut na każdej ze stron (w zależności od grubości plasterków).

Wege sałatka z grilla

Odpowiednio dobrane i ugrillowane warzywa możemy również połączyć w pyszną sałatkę, która nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda na stole.

Składniki:

  • Szparagi zielone
  • Papryka
  • Cukinia
  • Papryka jalapeno marki Kühne
  • Zielone oliwki
  • Główka czosnku
  • Pomidorki koktajlowe
  • Sos czosnkowy marki Kühne
  • Cytryna
  • Dressing włoski marki Kühne

Przygotowanie:

Paprykę, cukinię, paprykę jalapeno i pomidorki myjemy i kroimy w cząstki. Szparagi obieramy i pozostawiamy w całości. Wszystko smarujemy dressingiem włoskim i wrzucamy na grilla. Pieczemy przez kilka minut po każdej stronie. Czosnek przekrawamy na pół i również grillujemy do miękkości. Na talerzu układamy warzywa i czosnek. Dodajemy oliwki i wszystko skrapiamy cytryną. Sos czosnkowy wlewamy do pojemniczka, który umożliwi samodzielne maczanie warzyw.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 5 skutecznych ćwiczeń na krągłe i jędrne pośladki
Next post Smok Maciuś – pierwsza w Polsce książkaz aplikacją mobilną – recenzja