Przepisy na grilla
Czas czytania:5 min

Przepisy na grilla

0 0

Przed nami długi weekend majowy i rozpoczęcie sezonu grillowego. Majówka to słowo klucz dla fanatyków grillowania. Przedstawiamy przepisy, które doskonale sprawdzą się w tym okresie świętowania

Przepisy na grilla

Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem
Składniki:

  • 60 dkg mięsa wołowego mielonego
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • liście sałaty rzymskiej
  • 4 bułki hamburgerowe

Chutney:

  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • 20 dkg moreli, świeżych
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.

Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmiejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut.  Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia.

Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.

Stek wołowy grillowany z glazurą ze śliwek kalifornijskich

Składniki:

  • 2 steki z sezonowanej wołowiny, każdy ok. 25-30 dkg
  • 20 dkg świeżego groszku cukrowego

Glazura:

  • 10 dkg śliwek kalifornijskich
  • 120 ml wody ze śliwek kalifornijskich
  • 90 ml sosu sojowego do sushi
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka siekanego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól pieprz do smaku

Do posypania:

  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 3 łodygi grubego szczypioru

Przygotowanie:
Steki wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem, powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowujemy glazurę. Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę ze śliwek do naczynia i pozostawiamy na boku. Odmoczone śliwki kalifornijskie przekładamy do blendera, dodajemy 120 ml wody ze śliwek i miksujemy na jednolitą masę.
Do rondelka przelewamy sos sojowy, dodajemy puree ze śliwek, posiekany imbir, wyciśnięty czosnek, cukier. Całość mieszamy, doprawiamy solą lub pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu, lekko redukując objętość. Ze względu na dodanie puree ze śliwek kalifornijskich, które naturalnie jest gęste powinno nam to zająć nie więcej niż 10-12 minut.
Grilla dobrze rozgrzewamy, mięso układamy na grillu, po 2 minutach przewracamy na drugą stronę. Stronę już ugrillowaną smarujemy glazurą, po 2 minutach przewracamy stek na stronę wcześniej już grillowaną i tym razem grillujemy ją z glazurą przez ok. 1 minutę. Smarujemy glazurą drugą stronę steka i też grillujemy ją przez ok. 1 minutę. Po tym czasie przekładamy steka na ok. 3-5 minut na folię aluminiową i przykrywamy go do tzw. odpoczynku. Tak przygotowany stek powinien być stekiem średnio wysmażonym. Przy steku lekko krwistym należy skrócić łączny czas grillowania do ok. 4 minut. Dla steków bardziej wysmażonych należy wydłużyć czas grillowania o 2-4 minuty.
Groszek cukrowy wrzucamy na wrzątek na ok. 2 minuty. Odcedzamy na sitku. Przelewamy zimną wodą. Zblanszowany groszek przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko dosalamy.
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Szczypiorek drobno kroimy. Steki podajemy w całości lub pokrojone w paski, posypane prażonym sezamem.

Grillowane papryki z pikantnym farszem

26700776 – stuffed savory sweet peppers grilling on foil over a hot fire in a portable barbecue during a summer picnic with a wicker hamper on a green lawn

Składniki:

  • 3 świeże papryki kolorowe
  • 600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym)
  • 1,5 łyżeczki płatków chili
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • sól do smaku

Wykonanie:

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszać z mięsem. Dodać również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnić połówki papryk. Posypać pozostałym serem i grillować na wolnym ogniu pod przykryciem.

Podawać z bagietką pszenną.

Sos ziołowy do dań z grilla

Bowl of fresh yogurt dip with dill and garlic on wooden background. selective Focus

Składniki:

  • Jogurt typu greckiego naturalny ,,Piątnica” 200g
  • majonez 3 łyżki
  • koperek świeży ½ pęczka
  • natka pietruszki ½ pęczka
  • bazylia świeża ½ pęczka
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.

Sos podawać schłodzony do np. mięs grillowanych, ziemniaków pieczonych czy naleśników ze słonymi farszami.

Ogniste grillowane szaszłyki

Składniki:

  • 300g mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
  • 3 średnie cebule
  • 2 papryki świeże
  • 10 średnich pieczarek
  • 150g boczku wędzonego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu piri-piri „Tarsmak”
  • majeranek, czosnek granulowany do smaku

Wykonanie:

Mięso, boczek i paprykę pokroić na kawałki, cebulę na ósemki, a pieczarki pozostawić w całości. Wszystkie składniki nadziać na przemian na szpatułki. Z oleju, sosu sojowego, sosu piri-piri i przypraw zrobić zawiesinę, dokładnie wysmarować nią szaszłyki, a następnie odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Piec na grillu ok. 20 minut co jakiś czas obracając.

Bułeczki mleczne z aksamitnym serkiem i owocami

Składniki:

  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietanka słodka 36% – 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • laska wanilii – ½ sztuki
  • ulubione owoce np. pomarańcze – 300 g
  • pestki granatu 3 łyżki
  • Bułeczki Mleczne (np. Dan Cake) – 10 sztuki

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wmieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Bułeczki Mleczne dan cake przekroić na pół, spód posmarować masą serową. Ułożyć owoce i przykryć górną częścią bułeczki.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Smok Maciuś – pierwsza w Polsce książkaz aplikacją mobilną – recenzja
Next post Uwaga! Kleszcze na majówce!