W maju pojawiają się w sklepach pierwsze zbiory młodego szczawiu – warto więc od razu wykorzystać go w kuchni. Aby wydobyć z jego liści najcenniejsze wartości odżywcze, najlepiej podawać go z nabiałem – śmietaną, masłem lub jajkami. Idealna propozycją będzie sycąca zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami z pełnoziarnistego lub pszenno-żytniego chleba. Przygotowana na delikatnym bulionie warzywnym z dodatkiem marchewki z pewnością przypadnie do gustu amatorom wiosennych obiadów na tarasie lub balkonie.
Zupa szczawiowa – składniki:
- świeży szczaw – 2 pęczki
- bulion warzywny – 1 litr
- marchewka – 1 sztuka
- masło – 50 g
- śmietana 18% – 4 łyżki
- jajka – 4 sztuki
- sól, pieprz
- cukier – szczypta
- Chleb Bawarski Dan Cake – 6 kromek
Zupa szczawiowa – przygotowanie:
Szczaw dokładnie myjemy i delikatnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy kilka minut. Marchew ścieramy na tarce, na małych oczkach. Jajka gotujemy na twardo. Do oddzielnego garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy startą marchew i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy szczaw i gotujemy kolejne 10 minut. Do osobnej miseczki odlewamy 3-4 łyżki wywaru, mieszamy ze śmietaną i delikatnie dodajemy do zupy, uważając, by śmietana się nie zważyła. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kromki Chleba bawarskiego Dan Cake kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Zupę podajemy z grzankami i jajkiem przekrojonym na pół.
Smacznego!
fot. Dan Cake
Average Rating