Cielęcina w stylu ossobuco to idealna propozycja na rodzinny obiad.
Składniki na 5 porcji:
· 500 g cielęciny
· 1 mniejsza cebula
· 5 pędów selera naciowego
· 1 marchewka
· przecier pomidorowy Valfrutta 500ml
· 1 cytryna
· 1 mniejsza pomarańcza
· pęczek natki pietruszki
· 200 ml wina
· 400 ml bulionu mięsnego
· mąka
· oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
· sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania
Pokrój cielęcinę w 5 plastrów, lekko oprósz mąką i obsmaż na oliwie z oliwek. Wyjmij mięso z patelni i wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą i pieprzem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z warzywami i piecz ok 1,5 godziny pod przykryciem w tem. 180oC.
Sparz cytrynę i pomarańczę, zetrzyj z nich skórkę i połącz z posiekaną natką pietruszki. Tak powstałą gremolatą posyp cielęcinę tuż przed podaniem.
Average Rating