Makaron z pomidorami to prosty i szybki pomysł na obiad. Do tego tani – koszt przygotowania potrawy to ok. 20 złotych dla czterech osób. Makaron można przygotować ze wszystkiego, co akurat mamy pod ręką. Pamietajmy jednak, że podstawą tego dania są pomidory
Składniki:
- 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oliwy
- 1 opakowanie makaronu świderki
- 3 średnie kiełbaski
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 2 szklanki soku z pomidorów
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (może być również białe wino)
- 20 dag sera żółtego
- sól, pieprz, papryka ostra
- szczypta bazylii i tymianku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy aldente, według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Do garnka wlewamy oliwę z pomidorów suszonych. Na oliwie zesamażamy cebulę i czosnek. Kiełbasę kroimy w plasterki, które następnie przekrawamy na pół. Pokrojoną kiełbasę dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy. Kiedy kiełbasa ma złotawy kolor dolewamy kieliszek czerwonego wina. Czekamy, aż odparuje. W międzyczasie kroimy surowe i suszone pomidory w kostkę, dodajemy je do kiełbasy.
Kiedy pomidory będą miękkie dolewamy sok z pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką (można wkroić pół papryczki chili). Na koniec dodajemy makaron i całość porządnie mieszamy. Przyprawiamy bazylią i tymiankiem.
Podawać z tartym serem żółtym.
Average Rating