W trakcie lata nabieramy ochoty na lekkie, kolorowe i egzotyczne lunche, obiady czy kolacje. Oczywiście najchętniej jedlibyśmy je na świeżym powietrzu, w towarzystwie całej rodziny. Jednak wielokrotnie rezygnujemy z tej przyjemności z uwagi na utrudniony transport posiłków… A przecież wcale nie musimy! Przedstawiamy praktyczne pomysły na szybkie i pyszne posiłki, które w łatwy sposób zapakujesz do pudełka i zabierzesz do pracy lub na piknik!
Lunch w wersji Rolls&Summer
Chyba nie ma lepszego pomysłu na lekki i smaczny lunch niż ulubione przysmaki zawijane w tortille, papier ryżowy czy naleśniki! Obecnie w większości sklepów możemy dostać gotowe produkty, z których łatwo wykonamy ulubionego „zawijańca”. Osobom, które dbają o linę i stawiają na posiłki w stylu fit polecamy spring rollsy z grillowaną piersią z indyka. Do ich przygotowania oprócz piersi i papieru ryżowego wystarczą nam sałata, słupki z marchewki i czerwona cebula. Pokrojoną w drobne paski pierś, marchewkę i cebulę owijamy liśćmi sałaty, a następnie papierem ryżowym i gotowe! Dla tych, którzy posiadają nieco więcej czasu i są wielbicielami lunchy na słodko polecamy wakacyjne naleśniki z owocami i serkiem mascarpone!
Jak najlepiej przetransportować gotowe rollsy lub naleśniki? Najlepiej w kwadratowych pudełkach zamykanych próżniowo, tak aby nasz posiłek zachował świeżość nawet w upalny dzień. Polecamy np. te marki Leifheit z opatentowaną funkcją otwierania i zamykania jedną ręką. Pojemniki tego typu posiadają hermetyczne zamknięcia, dzięki czemu nie wnika do nich woda, a jedzenie zachowuje dłużej swoją świeżość.
Zdrowa przekąska dla całej rodziny na łonie natury
Lato sprzyja krótkim rodzinnym wycieczkom. Uwielbiasz spędzać z rodziną sielskie poobiednie popołudnia w parku, lesie lub nad wodą? Chciałabyś, aby Twoje dzieci zjadły pyszny, a przy tym zdrowy deser, ale nie masz pomysłu jak go przygotować w wersji przenośnej? Podpowiadamy: owocowe szaszłyki! Wykonasz je bez problemu z ulubionych owoców i z łatwością przetransportujesz w podłużnych plastikowych pojemnikach np. takich jak te z linii „Fresh & Easy“ marki Leifheit. Więcej informacji na temat pojemników na żywność marki Leifheit można znaleźć na stronie www.leifheitsklep.pl
Romantyczna kolacja we dwoje w blasku księżyca
Myślisz sobie: lunch z pudełka super, przekąska dla całej rodziny w piknikowych opakowaniach też brzmi dobrze, ale romantyczna kolacja we dwoje? Chyba odpada… Nic bardziej mylnego! Pomyśl sobie jak bardzo zaskoczysz swojego partnera wyciągając go w ciepły letni wieczór na krótką wyprawę rowerową? Po intensywnej przejażdżce nie ma nic lepszego jak lekka romantyczna kolacja w parku czy na starym mieście. Jak ją przygotować? Idealnym rozwiązaniem będzie faszerowane awokado z sałatką z krewetek.
Awokado z sałatką z krewetek
Przepis
- 1 duże i dojrzałe awokado,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 200 g krewetek,
- 1 łyżka koperku,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 50 g ananasa z puszki,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ tak, żeby nie uszkodzić łupiny. Miąższ kroimy na drobną kostkę i skraplamy sokiem z cytryny, aby nie sczerniał. Krewetki obsmażamy na maśle z dodatkiem soli. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a seler naciowy i ananasa w drobną kostkę. Pokrojony miąższ z awokado, pomidorki, selera, ananasa i krewetki mieszamy razem, na końcu dodajemy odrobinę pieprzu, soli oraz pokrojony koperek. Gotowy farsz przekładamy do wcześniej przygotowanych łódeczek z awokado.
Pamiętaj, aby oprócz menu zadbać o odpowiednią oprawę kolacji! Koniecznie zabierz ze sobą elegancki koc, koszyk piknikowy i oczywiście odpowiednio opakuj przygotowaną potrawę. Polecamy skorzystać z okrągłych pojemników Fresh and Easy marki Leifheit. Na dno pojemnika wyłóż liście szpinaku, na nich ułóż np. pozostałe krewetki. Włóż każdą połówkę awokado do osobnego opakowania. Dzięki unikalnemu i eleganckiemu designowi pojemników Fresh and Easy talerze nie będą Ci potrzebne.
Average Rating